Annonser

Advokatdagarna 2024

Kunskap, gemenskap och engagemang i centrum

Årets advokatdagar bjöd på en lång rad namnkunniga talare från advokatkåren, myndighetsvärlden och domstolarna. Mest känd är nog ändå kvällens gäst vid banketten: Carola, som fick hela Vinterträdgården att dansa.

Årets advokatdagar, den 17–18 oktober på Grand Hôtel i Stockholm, samlade som vanligt ett stort antal advokater från hela landet för utbildning, diskussioner och gemenskap.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander hälsade deltagarna välkomna. I sitt välkomstanförande betonade hon just sammanhållningen och gemenskapen inom kåren som en stor styrka och en viktig faktor att slå vakt om, och att den dessutom utgör ett av samfundets ändamål.

Mia Edwall Insulander tog också upp de övriga ändamålen, och tryckte på att såväl etiken som att vara en röst i den rättspolitiska debatten just nu kanske är viktigare än någonsin. Hon tog också upp det tredje ändamålet, att värna advokaternas yrkesintressen.

Ett av dessa yrkesintressen är att advokater ska vara skyddade mot hot och våld. Så är det tyvärr inte alltid, konstaterade Mia Edwall Insulander, som också passade på att uppmärksamma advokat Marie-Louise Landberg. Marie-Louise Landberg utsattes för ett uppmärksammat överfall i sin trappuppgång i Norrköping i april i år. Trots att hon fått bestående men av överfallet har Marie-Louise fortsatt att arbeta och även att förklara sin och andra advokaters roll, konstaterade Mia Edwall Insulander. Marie-Louise Landberg som var på plats i salen fick blommor och kraftiga applåder av advokatkollegorna.

Mia Edwall Insulander presenterade ­också årets mottagare av Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket, det som ofta kallas Årets advokat. Årets pris gick till brottmålsadvokaten Ghita Hadding-Wiberg, en pionjär på många områden, enligt generalsekreteraren.

Ghita Hadding-Wiberg tog emot priset och beskrev hur advokatyrket för henne är mycket mer än bara ett vanligt arbete. Hon framhöll också att brottmålsadvokaterna i dag är särskilt viktiga i den rättspolitiska debatten, när politiken framför allt driver på för hårdare straff och nya tvångsmedel.

Priset består, förutom äran, av 100 000 kronor som pristagaren får skänka till valfri organisation som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i någon form. Årets pristagare gav sina pengar till organisationen Tostan, som arbetar mot kvinnlig könsstympning och barn- och tvångsäktenskap i Afrika. Läs mer om Ghita Hadding-Wiberg i Advokaten nr 8 2024.

Advokatsamfundets ordförande Eva-Maj Mühlenbock tog sedan över talarstolen. Hon talade om de totalt omkring 15 år hon arbetat i Advokatsamfundets styrelse, hur roligt och givande detta varit, men att hon också känt att hon fått ge tillbaka lite till ett yrke som gett så mycket.

Eva-Maj Mühlenbock avslutade med att be alla advokater i sin egen generation att sträcka ut en hand till yngre kollegor och erbjuda dem samtal, stöd och erfarenhetsutbyte. Sådana kontakter kan inspirera många yngre att stanna i advokatyrket, trodde hon.