Annonser

Kostsamt etikbrott att inte svara disciplinnämnden

Att inte komma in med yttranden när disciplinnämnden begär det försvårar eller omöjliggör nämndens tillsynsarbete. Förutom att advokaten åsidosätter sina plikter genom att inte svara kan det också bli kostsamt, särskilt sedan nivåerna på straff­avgifterna höjdes.

En advokat tilldelades under hösten 2024 en varning med straffavgift på 25 000 kronor. Skälet var att advokaten, trots påminnelser, inte yttrat sig över en anmälan till disciplinnämnden.

Samma advokat hade redan under våren 2024 tilldelats en varning, då med straffavgiften 5 000 kronor, för att han inte kommit in med sitt yttrande i ärendet, trots föreläggande och upprepade påminnelser under 2023. Disciplinnämnden fastslog i beslutet att advokaten fortfarande var skyldig att komma in med yttrande över den aktuella anmälan och att fortsatt underlåtenhet kunde komma att leda till ytterligare disciplinära påföljder.

Efter beslutet om varning med straffavgift fick advokaten under 2024 ytterligare två påminnelser. Något yttrande kom dock inte in, och nu på hösten tog disciplinnämnden därför upp ärendet på nytt.

– Det är en ny förseelse att inte svara på det här nya föreläggandet. Den första förseelsen var att han inte svarade förra året. Och den andra förseelsen är att han inte svarar nu, förklarar disciplinnämndens ordförande Magnus Wallander.

Disciplinnämnden fann även denna gång att advokaten allvarligt hade åsidosatt sina plikter som advokat genom att inte svara. Den andra förseelsen inträffade under 2024, och disciplinnämnden hade därmed att tillämpa den nya straffavgiftsskalan som gäller från årsskiftet. Och eftersom det här handlade om en upprepad förseelse blev avgiften kännbar, 25 000 kronor.

På grund av advokatens vägran att yttra sig har disciplinnämnden ännu inte kunnat pröva själva anmälan mot advokaten. Det är allvarligt, konstaterar Magnus Wallander.

– Anmälaren har ett legitimt krav på att disciplinnämnden prövar en anmälan. Och om advokaten inte yttrar sig över anmälan är det svårt att genomföra den granskning som disciplinnämnden är satt att göra, säger han, och fortsätter:

– Det händer tyvärr ganska ofta att advokater som blir förelagda att yttra sig struntar i det, säger Magnus Wallander.

Oftast handlar det då om styrelseärenden, alltså sådana som tagits upp på eget initiativ av Advokatsamfundet, där advokater exempelvis inte har fullgjort utbildningskravet, eller det finns anmärkningar i en revisionsberättelse. Men oavsett om det rör sig om en anmälan eller ett styrelseärende är det allvarligt när advokater trots påminnelser inte svarar.

– Genom att inte följa förelägganden och inkomma med yttranden så försvårar man, eller kanske till och med omöjliggör man, samfundets tillsyn. Det gör att vi ser det som väldigt allvarligt, säger Magnus Wallander.

Med den nya skalan för straff­avgifter blir det också mer ekonomiskt kännbart att inte följa förelägganden, konstaterar Magnus Wallander. Fram till årsskiftet var den vanligaste straffavgiften vid en upprepad underlåtenhet att svara 10 000 kronor. Nu blev den alltså 25 000 kronor.

– 25 000 är en kännbar kostnad för advokaten, särskilt som det är en icke avdragsgill kostnad, summerar Magnus Wallander.

Om de höjda straffavgifterna

Vid årsskiftet höjdes den straffavgift som en advokat kan ådömas tillsammans med varning. Straffavgiften sträcker sig nu från 10 000 kronor till 250 000 kronor. I och med förändringen infördes en ny möjlighet för advokater att överklaga ett beslut om straffavgift. Överklagandena ska prövas av en ny nämnd, Sveriges advokatsamfunds straffavgiftsnämnd.