Annonser

Bluffadvokater härjar på nätet

Företag utan advokater marknadsför sig på nätet som just advokatbyråer, och använder till och med Advokatsamfundets logotyp. Nu uppmanar Advokatsamfundet potentiella klienter att kontrollera i matrikeln så att den som de anlitar verkligen är advokat. 

Advokatsamfundet uppmärksammade i december på sin webbplats att företag försöker locka klienter genom att på nätet marknadsföra sig som advokater. Advokatsamfundet pekar på att advokat är en skyddad titel som bara får användas av den som är ledamot av Advokatsamfundet. 

Advokatsamfundets kansli har dessutom fått information om att företrädare för ett av dessa företag kontaktar enskilda och säger sig vara just advokat. Företaget har polisanmälts. 

Med anledning av de falska advokaternas agerande uppmanade samfundet också på webbplatsen dem som planerar att köpa advokattjänster att kontrollera i samfundets matrikel så att den tänka advokaten finns där och verkligen är advokat. 

Även enskilda advokatbyråer har uppmärksammat bedrägeriförsök. Det handlar då om falska e-postmeddelanden som ser ut att komma från byråerna. En affärsjuridisk byrå varnade i december på sin webbplats klienter och andra för att klicka på länkar i mejl som ser ut att komma från advokatbyrån. Firman uppmanade också alla som fått mejl med byrånamnet i avsändaren att kontakta byrån för att få veta om de var äkta. Bedrägeriförsöket har polisanmälts.