Annonser

Advokatsamfundets journalistpris 2024

Josefin Sköld letar ämnen som känns

Årets journalistpristagare, DN-journalisten Josefin Sköld, vill se mer undersökande journalistik om barnrätt och sociala frågor. Priset sporrar henne att fortsätta sitt grävande. 

Josefin Sköld har flera uppmärksammade undersökande reportage på sin meritlista. Ett av dem är historien om den familjehemsplacerade flickan som kallades Lilla hjärtat, och som flyttades tillbaka till sina biologiska föräldrar där hon sedan dog. Flickans mamma dömdes senare för dråp, medan pappan avled i häktet.  

Berättelsen om Lilla hjärtat berörde många på djupet, och ledde så småningom till ny lagstiftning, lex Lilla hjärtat. För Josefin Skölds del gav arbetet med reportaget nya insikter som förvånade henne. 

– För mig, liksom för många läsare, var det nytt att svensk lagstiftning så starkt strävar efter att barn och föräldrar ska återförenas. Att lagen utgår från att det bästa för ett barn är att vara med sina biologiska föräldrar. Det var intressant
att skildra hur det kan drabba ett litet barn, säger Josefin Sköld. 

Sociala frågor och personer som saknar en egen röst i samhällsdebatten är återkommande teman i Josefin Skölds journalistik. Själv säger hon att det inte är något specialintresse, utan att hon letar efter ämnen ”som känns”, som också kan ifrågasätta en samhällsstruktur, eller upptäcka ett systemfel.  Samtidigt utgår hon mycket från vad hon ser och upplever i sin vardag. Flera tidigare journalistpriser och nomineringar, men också läsarreaktionerna, visar att hon träffar rätt. 

– Många läsare är engagerade och bryr sig väldigt mycket om barns rättigheter till exempel. 

Om Josefin Sköld

Josefin Sköld har som undersökande reporter på Dagens Nyheter bland annat avslöjat stora brister i rättssäkerheten kring barn, som i fallet Lilla hjärtat. 2020 nominerades hon till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande.

Tillsammans med DN-kollegorna Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud fick hon år 2021 Stora Journalistpriset i samma kategori för reportageserien Barn till varje pris, om barn som stulits från sina biologiska föräldrar genom internationella adoptioner till Sverige.

Josefin Sköld har flera gånger nominerats till priset Guldspaden för sin undersökande journalistik.

Vad driver dig att ta dig an de här frågorna då, som känns?

– Jag tycker att de är viktiga. Och jag tycker att journalistiken ännu oftare kan ta in barn och unga. Att man inte ska vara rädd för att göra det, även om det är svårt och komplicerat, säger hon. 

Josefin Skölds undersökande journalistik skiljer sig lite från det klassiska grävandet, som ofta fokuserat på makthavare inom politik och näringsliv och deras eventuella oegentligheter. Josefin själv tycker att det är bra att perspektiven vidgas. 

– Ett gräv behöver inte utgå från makt och inflytande, och det behöver inte handla om pengar eller politik. Det kan också handla om skola, förskola, den sociala samhällsvården eller äldrevården. Jag tycker att det är väldigt bra att fler journalister gräver i den här typen av ämnen. 

För egen del har Josefin Sköld inga planer på att byta inriktning. 

– Jag ser priset som en uppmuntran att fortsätta granska de frågor jag har gjort tidigare. Som en motivation. 

Journalistpriskommitténs motivering

”Lilla hjärtat som inte fick fylla fyra. Adopterade barn som stulits. Somalisvenska Norrköpingsbarn som försvinner under sommarlovet. Västsvenska kvinnor vars livmödrar opereras bort. Och nu senast, LVU-skandalerna i Älvsbyn och Gällivare, där lokalpolitiker tycks ha satt föräldrars intressen framför barnens – och underblåst den internationella LVU-påverkanskampanjen mot Sverige. En röd tråd i dessa samhällsviktiga avslöjanden: reportern Josefin Sköld. Med varmt hjärta och kallt huvud ger hon sig ut på minfält där många andra journalister tvekar att röra sig. Hon granskar komplexa fall där sanningen inte alltid är vad den först ser ut att vara, i ärenden där passivitet, inkompetens och systemfel drabbar utsatta människor hårt.  Josefin Skölds journalistik gör skillnad. Den nya lagstiftning som kallas lex Lilla hjärtat är bara ett av flera exempel på det.”