Annonser

Medierna 

Advokatliv blir dokusåpa

Poliser, barnmorskor, bärgare och ambulanspersonal har haft det länge – sina egna dokusåpor. Nu har turen kommit till advokaterna. I SVT:s serie Advokater får tittarna följa de tre brottmålsadvokaterna Carl-Oskar Morgården, Emma Bardosson och Kristofer Stahre och deras arbete. 

I serien blandas klipp ur advokaternas verksamhet med advokaternas berättelser och reflektioner på klassiskt dokusåpamaner. Samtidigt får advokaterna en möjlighet att pedagogiskt förklara sin roll i rättsväsendet och ge sin syn på samhällsutvecklingen. 

Lagbrott vid häktningar 

Enligt lagen får häktade personer endast placeras i arrester om det krävs av utredningsskäl. Trots det är det i dag ”snarare regel än undantag att häktade personer, utan godkännande, placeras i arrester under flera veckors tid på grund av platsbrist på häktena”. Det skrev advokat Felix Nelson i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 3 maj. Felix Nelson kritiserade hur häktade hanteras, och pekade i debattinlägget på flera alternativ till häktning som skulle kunna lätta på trycket i Kriminalvården.