Annonser

Sju frågor till … Lars Hartzel

Advokat Hammel kommer tillbaka

Lars Hartzell har haft en lång yrkesbana som förbundsjurist och tidigare advokat, med inriktning på arbetsrätt. Hans debutroman Fri konkurrens, om den unge advokaten Fredrik Hammel, gavs ut 2021. I september kommer kriminalromanen Plutokraten – bok nummer två om Fredrik Hammel.

Hur kom du på idén att skriva en uppföljare? 
– Jag tyckte det var riktigt roligt att skriva en roman. Precis som den första boken har jag inspirerats av händelser och erfarenheter från min långa tid som advokat. Plutokraten är en fiktiv berättelse och det finns inga direkta kopplingar till verkliga fall. Men om det skulle göra det så har jag skruvat storyn till oigenkännlighet. Plutokrat betyder ‘penningfurste, börsmagnat, rikeman, kapitalist, krösus’. Jag tyckte att den titeln passade bra på den penninghungrige karaktären i den här boken.

Var boken lättare eller svårare att skriva än den första?
– Jag tycker att det var lättare att skriva en andra bok om Fredrik Hammel och hans advokatbyrå. Jag tror att övriga karaktärer, till exempel den unga advokaten Jessica, fått en mer framträdande roll i den här romanen.  

Har du använt något som du lärde dig av arbetet med den första boken?
– Den förra boken Fri konkurrens skrev jag i första person. Men jag fick rådet att skriva Plutokraten i tredje person. Jag tror det blev lite bättre.

Advokaterna i Plutokraten använder oortodoxa metoder för att till exempel säkra bevis. Kan sådant förekomma i verkligheten?
– Det vet jag faktiskt inte. I så fall skulle de riskera disciplinära påföljder och till och med uteslutning ur samfundet. Men det är en fiktiv roman, och jag har i vissa fall låtit det goda ändamålet få helga de tvivelaktiga medlen. Jag åberopar den konstnärliga friheten, men avråder alla yngre kolleger bestämt från att ta efter.

De tre advokaterna på Hammels byrå, Fredrik själv och hans yngre medarbetare Jessica och Anton, har rätt olika personligheter. Motsvarar de advokattyper som du har träffat på i verkligheten?
– Inte direkt, men jag bygger deras olika personlighetstyper på erfarenheter av människor jag mött. Jag vill gärna att mina karaktärer ska ha tydliga personligheter som också kan ge lite humor och spänst åt berättelsen.

Handlingen för dina huvudpersoner på resor till Schweiz, spanska solkusten, Istanbul – och Karlstad. Är det miljöer som du känner väl?
– Jag har naturligtvis besökt alla dessa miljöer, även om det var rätt länge sedan. På grund av pandemin har jag inte kunnat göra någon ny research på plats. Eftersom min fru är turkiska och jag har vistats en hel del i Turkiet är jag rätt väl förtrogen med landet, kulturen och även nattlivet. Planerar du en tredje bok om Fredrik Hammel? Har du i så fall tänkt ut vad den ska handla om? – Ja, en ny bok om Hammel är på gång. Den kommer att handla om en uppfinnare som blir klient hos Fredrik Hammel. Mer än så vill jag inte avslöja.