Annonser

Nu är advokatlegitimationen digital

I april kunde den nya digitala advokatlegitimationen lanseras. Den digitala legitimationen ska vara säkrare än de traditionella ID-korten, och kommer med tiden helt att ersätta de fysiska legitimationerna. 

Advokatsamfundets digitala advokatlegitimation är framtagen i samarbete med Freja, en statligt godkänd mobil e-legitimation som används för identifiering. Legitimationen används via Frejas app i mobiltelefon eller i surfplatta. Lösningen bedöms vara säkrare och mer tillförlitlig än den tidigare fysiska legitimationen. Användarens identitet styrks på samma sätt som vid utgivandet av en statligt godkänd e-legitimation.

Advokatlegitimationen är en yrkeslegitimation som används för att visa att personen är advokat och ledamot i Advokatsamfundet. Tjänsten är sammankopplad med Advokatsamfundets matrikel. Det innebär att endast den som är advokat kan skaffa legitimationen.  

Fortfarande finns många advokater som har giltiga fysiska ID-kort. De behöver inte skynda sig att byta, eftersom båda typerna av ID-handlingar är fortsatt giltiga legitimationer. Några nya fysiska kort kommer dock inte att tillverkas.

Så skaffar du den digitala advokatlegitimationen

Du måste ha en mobiltelefon eller surfplatta och ett pass eller nationellt ID-kort. Om du inte har det, fungerar det även med körkort eller Skatteverkets ID-kort. 

Du laddar ner appen Freja på din telefon och följer instruktionerna. Appen hittar du på App store eller Google play. Använder du pass eller nationellt ID-kort aktiveras Freja+ inom några minuter. Använder du körkort eller Skatteverkets kort måste du även göra ett besök hos ett Freja-ombud för en fysisk ID-kontroll.

Mer information om hur du skaffar advokatlegitimationen, och kontaktuppgifter till Frejas support, hittar du på Advokatsamfundets webbplats.