Annonser

Notiser Aktuellt

Advokatfirman Delphi fyller 40

Advokatfirman Delphi, med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping, fyller jämnt i år. Hela 40 år har gått sedan advokaterna Staffan Bergling, Sven-Göran Alm och Per Berglöf tillsammans lämnade Erik Berglunds Advokatbyrå för att skapa en advokatbyrå som också var ett modernt företag. 

Namnet Delphi togs fram av en reklambyrå och orsakade till en början ett ramaskri, då advokatbyråer enligt många tyckare inte fick ha ”fantasinamn”. Det och mycket annat berättar advokaten och grundaren Per Berglöf i en film på byråns webbplats. I dag har en hel rad advokatfirmor följt Delphis exempel och tagit namn som ska spegla idéer, snarare än vilka som är delägare.  På Delphis webbplats finns mer information om de 40 åren och filmen med Per Berglöf.

Advokaten gratulerar Delphi, som nu inträtt i den gyllene medelåldern.  delphi.se/sv/om-oss/delphi-40-ar

Dag är ny i redaktionsrådet

Tidskriften Advokatens redaktionsråd har förstärkts med ytterligare en medlem: advokat Dag Wetterberg. Dag Wetterberg är specialiserad på GDPR och EU:s AI-förordning, immaterialrätt, it-rätt, marknadsrätt, medierätt samt rättsprocesser inom dessa områden. Han har även skrivit böckerna Medierätt (Norstedts Juridik) och Dataskyddsförordningen – förstå och tillämpa i praktiken (Sanoma), samt ett flertal artiklar varav några i Advokaten. Redaktionsrådet har till uppgift att hjälpa Advokatens redaktion med idéer och uppslag och att på olika sätt bidra till att utveckla tidningens innehåll och form.

I redaktionsrådet ingår förutom Dag Wetterberg generalsekreterare Mia Edwall Insulander (ansvarig utgivare), chefredaktören Tom Knutson, advokaterna Annika ­Nisser, Ängla Pändel och Carl Svernlöv samt journalisterna Magnus ­Andersson och Ulrika Öster.

Vingedagen presenterade advokatyrket

Ett 50-tal ungdomar från S:t Botvids gymnasium i Stockholm fick i april möjlighet att besöka Vinges kontor i Stockholm för att få veta mer om juristutbildningen, advokatyrket och andra juristkarriärer.

Eleverna fick under några timmar bland annat lyssna på föredrag om en vanlig dag på advokatbyrå och ett panelsamtal om högskoleutbildning, juristprogrammet och livet på advokatbyrå. Medverkade gjorde också försvarsadvokaten Ali Kassim från Advokatfirman De Basso, som berättade om livet som försvarare, och åklagaren Reena Sarwar. 

Vinges mångfaldsprogram startades 2002 och syftar till att skapa en mer integrerad juristkår, vilket förutsätter att fler personer med utländsk bakgrund söker sig till juristprogrammen runtom i landet. För att uppnå det samarbetar Vinge med gymnasieskolor med hög andel elever med utländsk bakgrund. Skolorna i samarbetet är S:t Botvids gymnasium och Kungsholmens västra gymnasium i Stockholm, Angeredsgymnasiet i Göteborg samt Malmö Borgarskola. Hösten 2024 tillkommer Järva gymnasium i Stockholm, som ännu inte har öppnat.

Styrelsen upptäckte Bryssel

Advokatsamfundets styrelse höll sitt aprilmöte i EU-huvudstaden Bryssel. Under några intensiva dagar hann styrelsen och generalsekreteraren förutom det vanliga styrelsemötet bland annat besöka Europaparlamentet, kommissionen, Sveriges ständiga representation vid EU samt CCBE. Även advokatbyrån Mannheimer Swartlings Brysselkontor fick ett besök.