Annonser

Fem frågor till … Göran Hellberg

Alla i juristvärlden har ett politiskt hjärta

Advokat Göran Hellberg i Malmö har skrivit den självbiografiska boken Den röde advokaten – ett slags bokslut … Han är aktiv i Vänsterpartiet sedan 1972 och menar att han blev Sveriges första kommunistiske advokat 1981.

Hur har ditt politiska vänsterperspektiv bemötts av klienter och kolleger?
– Alla i juristvärlden har ett politiskt hjärta – höger (för de flesta), mittemellan (för en del) och till vänster (mera sällsynt). När man väl erkänt det för sig själv och gentemot sin omgivning så blir kravet på objektivitet och opartiskhet lättare att hantera. Jag har för det mesta känt mig välkommen och respekterad av såväl kolleger som klienter. Att jag fick förtroendet att leda Södra avdelningen under flera år torde vara ett uttryck för detta.

Borde fler advokater vara verksamma i politiken?
– Ja. Så även om vår nuvarande justitieminister och jag tycker väldigt olika i massvis av juridiska och politiska frågor så gillar jag att han kommer från advokatkåren.

Du och din kollega hade som mål att starta Sveriges första kommunistiska advokatfirma. Hur vet ni att ni var först?
– Att någon advokat skulle vara medlem i Kommunistiska Partiet innan 70-talet framstod för oss som helt uteslutet. Vi ville göra en inbrytning i en juristvärld som var väldigt borgerlig. Visst fanns det en del advokater som biträdde Kata Dahlström och andra radikala politiker i början av 1900-talet men de var få och mig veterligt inte kommunister.

Du har ”försökt hålla en vänsterprofil i ditt arbete”. Vad innebär det?
– Jag har debatterat i politiskt/juridiska frågor ur ett vänsterperspektiv och på det sättet försökt locka till mig presumtiva klienter som också befunnit sig på den kanten, och i viss mån också lyckats. I det ”vanliga advokatvärvet” har jag arbetat som de flesta av mina kollegor.

Vilka råd kan du ge advokater som vill interagera med samhällsutvecklingen?
– Engagera er i samfundet. Engagera er i miljö­rörelsen.