Annonser

Advokatsamfundets journalistpris

”Viktigare än någonsin med journalister som håller kompassen”

Årets journalistpristagare Åsa Erlandsson drivs av strävan att ta reda på hur det verkligen är. Prispengarna ska hon använda till att skapa mer journalistik.

– Det finns knappt något bättre än att få skala den där löken som ett ärende kan vara och hela tiden upptäcka nya lager. Jag har en inneboende polis, ett rättspatos som reagerar på samhälleliga missförhållanden, säger Åsa Erlandsson, som i år får Advokatsamfundets journalistpris.

Drivkraften i arbetet är att ”ta reda på hur det verkligen, verkligen är”. Förutom sanningssökandet är det också en ynnest att få möta olika människor i de mest skiftande skeden av livet, menar Åsa Erlandsson.

– Många gånger möter jag personer som kanske aldrig pratat förut, som bär på en stor smärta eller rädsla men som ändå väljer att berätta. Att få det där förtroendet är något av det finaste jag vet.

Den grävande journalistiken, som strävar efter att nå bortanför nyhetsflödet, söka förklaringar och avslöja brister, får en allt större betydelse, anser Åsa Erlandsson.

– I dag är det en högljudd och ofta onyanserad debatt om många frågor, inte minst uppmärksammade rättsfall. Komplicerade ärenden målas svartvita och vissa anser sig inte ens ha behövt läsa domen innan man kastar ur sig en tvärsäker åsikt, säger Åsa Erlandsson, som får sådana läsarmejl.

– Mitt i allt detta är det viktigare än någonsin med journalister som håller kompassen, behåller den yrkesmässiga integriteten och tecknar verkligheten precis så komplex som den är, fortsätter hon.

Åsa Erlandsson beskriver rättsjournalistiken som ”spretig”.

– Här ryms allt från snabbskrivna missförstånd och spekulationer från anonyma källor under en polisutredning, till mycket ambitiös och djuplodande journalistik. Inte minst i bokform, säger hon.

Advokatsamfundets journalistpris blir för Åsa Erlandsson en sporre att fortsätta göra det hon tror på. Och prispengarna, 50 000 kronor, ska gå till mer journalistik. Just nu arbetar hon med en bok om terroristattentatet på Drottninggatan.

– Vanligtvis tävlar vi journalister i vår egen klubb för inbördes beundran men här är det en extern jury med rötter i rättsväsendet som belönar en journalist ”som på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt skildrar rättsfrågor”, som det står i statuterna. Det gör mig extra stolt. I min värld är saklig ett av de vackraste ord som finns.

Om Åsa Erlandsson

Åsa Erlandsson har bland annat arbetat på tidningarna Dagens Medicin, Aftonbladet, Svensk Polis och Svenska Dagbladet samt på Sveriges Television. Nu är hon anställd på Dagens Nyheter. År 2017 kom Åsa Erlandssons reportagebok Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan (Norstedts) om skolattacken 2015, där hon följde gärningsmannen, offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal samt gjorde flera avslöjanden. Boken belönades med Stora journalistpriset och en nominering till Grävande journalisters pris Guldspaden. Under förra året tilldelades Åsa Erlandsson Per Wendels pris som årets nyhetsjournalist. Just nu är hon tjänstledig för att skriva en dokumentär bok om terroristattentatet på Drottninggatan.