Annonser

Notiser världen

Danmarks advokater fick ny ordförande

Vid Advokatmødet den 4 juni valdes advokat Martin Lavesen till ny ordförande i det danska advokatsamfundet för de kommande fyra åren. Lavesen är managing partner i DLA Piper.

– Vi har viktiga och stora uppgifter framför oss, som jag gläder mig åt att lyfta tillsammans med styrelsens övriga medlemmar. Rättssäkerheten för medborgare och företag är under press, och vi i styrelsen ska stå fast vid rättsstaten och skapa en för­ståelse för varför den är viktig, säger Martin Lavesen i ett pressmeddelande.

Europa: Fler döms till frivård

Antalet personer som fick straff där de fortsatt kan leva ute i samhället i stället för att sitta i fängelse ökade med 3 procent i Europa mellan 2019 och 2020, enligt Europarådets årliga undersökning SPACE II. Ökningen fortsätter en tidigare trend där allt fler döms till olika former av frivård.

Den 31 januari 2020 var 149 personer per 100 000 invånare dömda till frivård i Europa. Motsvarande siffra för fängelsedömda var 103 dömda per 100 000 invånare.

”Juneteenth” ledig dag för advokater

En stor del av de stora amerikanska advokatbyråerna planerar att göra 19 juni, allmänt kallad Juneteenth, till en fast ledig dag för sin personal. Förra året meddelade omkring 50 advokatbyråer att de gav betald ledighet till personalen den 19 juni, och enligt uppgifter till webbplatsen Law360 planerar många av dessa byråer att fortsätta med detta varje år.

Den 19 juni är årsdagen av slaveriets avskaffande i Texas, sedan delstaten erövrats av nordstats­armén, och en symbol för slaverierans slut i hela USA. I dag infaller Juneteenth på en lördag, men personalen får då istället ledigt på fredagen.