Annonser

Notiser

Straffavgifterna höjs

Riksdagen har, i enlighet med Advokatsamfundets förslag, beslutat om en höjning av den straffavgift som advokater kan åläggas om de har brutit mot god advokatsed. Beloppsgränsen för högsta straff­avgiften höjs från 50 000 kronor till 250 000 kronor. Samtidigt
höjs den lägsta nivån för straff­avgiften från 1 000 kronor till 10 000 kronor.  I samband med att den höjda straffavgiften införs, inrättas också en särskild straffavgiftsnämnd. Till denna nämnd kan en advokat som har fått en straffavgift vända sig för att överklaga beslutet om straffavgiftens storlek.

Nej till förslag om vistelseförbud

Advokatsamfundet avstyrker i sitt remissvar förslaget om att införa vistelseförbud på allmän plats och vissa andra platser. Förslaget innebär enligt Advokatsamfundet ett långtgående ingrepp i den personliga friheten och den enskildes rättssäkerhet, och är dessutom otillräckligt berett. Förslaget innebär bland annat att polis och åklagare ska kunna utfärda vistelseförbud för personer som kan befaras medvetet främja ett kriminellt nätverks brottslighet i ett visst område. Vistelseförbud på allmän plats och vissa andra platser (Ds 2023:17) 

Tvångsmedel otydligt reglerade i lagen

Lagen är inte glasklart formulerad när det gäller hur tvångsmedel för att få tillgång till digital information får användas. Och osäkerheten kan minska brottsutredares effektivitet, skriver universitetslektorn Mattias Hjertstedt i en ny rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS. Mattias Hjertstedt rekommenderar att lagstiftaren ser över regleringen kring tvångsmedel, så att den blir tydligare. Han pekar också på ett behov av ökade möjligheter till rättslig prövning för dem som utsätts för vissa tvångsmedel.

Regleringen av brottsutredares tillgång till befintlig digital information

Ökad investeringsvilja i elfordon kommande år 

Det totala värdet av infrastrukturaffärer för elfordon under de kommande fem åren kommer att öka till 57,4 miljarder US-dollar, enligt en rapport från den globala advokatbyrån DLA Piper. De senaste fem åren har antalet affärer inom elfordon ökat, och ökningen ser ut att fortsätta. 2019 genomfördes nio registrerade transaktioner inom området, att jämföra med 104 transaktioner bara under årets första nio månader 2023. Europa förväntas ha den största andelen investeringar i elbilar och relaterad infrastruktur (42 %) under de kommande 12 månaderna, följt av Nordamerika (35 %) och Asien-­Stilla havet (23 %).

Rapport: Mänskliga rättigheter hotas i Sverige

En stor majoritet av svenskarna upplever att vissa mänskliga rättigheter är hotade i Sverige. Det framgår av en rapport från Institutet för mänskliga rättigheter. 74 procent av dem som svarat på institutets enkät säger sig uppleva att någon eller några mänskliga rättigheter är hotade. De rättigheter som flest pekat ut är frihet från hat, hot och våld och frihet från diskriminering. Rapporten bygger på en webb­enkät som besvarats av 2 197 personer under 2022. 

Kännedom om och upplevelser av mänskliga rättigheter i Sverige 2022–2023

Petra Lundh blir rikspolischef

Svea hovrätts nytillträdda president, tidigare riks­åklagaren Petra Lundh, efterträder Anders Thornberg som rikspolischef. Till stöd kommer hon att få en biträdande rikspolischef. Enligt Petra Lundh var inrättandet av den nya tjänsten ett viktigt villkor för henne i diskussionerna med regeringen om uppdraget, rapporterar Svenska Dagbladet. Petra Lundh tillträder som rikspolischef den 1 december 2023. Förordnandet gäller i sex år.

Myndigheter vägleder om dataskydd

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har tillsammans publicerat ett metodstöd om dataskydd och integritet, riktat till offentliga aktörer som arbetar med innovation. Metodstödet föreslår hur arbetet med innovation kan organiseras, och vägleder i frågor som rör dataskyddsförordningen, GDPR. Metodstödet finns tillgängligt på Diggs webbplats.

Nytt steg taget mot häkte i Västerås

Kriminalvården går vidare med planerna på ett nytt häkte i Västerås. Enligt det senaste beslutet ska ett kriminalvårdshus byggas, med plats för häkte, frivård, Nationella transportenheten och personalutbildning. De tidigare planerna på att även Polisen ska få plats i huset har skrotats, sedan Polisen dragit sig ur projektet. Dagens bedömning är att verksamheten i kriminalvårdshuset ska kunna öppna successivt med start andra halvåret 2027.

Det gamla häktet i Västerås stängdes i oktober 2015 efter en brand. Sedan dess har häktade i stället placerats i närliggande städer, som Örebro och Uppsala och i ett tillfälligt häkte i Sala. Situationen ledde till protester från advokater, vilket Advokaten skrev om i nr 4/2018. 

Halv miljon i sanktionsavgift för mejlfel till många kunder

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har utfärdat en sanktionsavgift på 500 000 kronor mot ett bolag som av misstag skickat ett mejl till ett stort antal av sina kunder som innehållit en fil med uppgifter om tusentals andra kunders ekonomi. Enligt IMY:s utredning råkade bolaget bifoga ett Excel-dokument med underlag till en rapport som innehöll kunders personuppgifter i stället för det pdf-dokument över fonders utveckling som skulle skickas till kunderna.

Boka in asylrättsdagen

Advokatbyråerna Fridh Advokatbyrå och Asylbyrån inbjuder till en utbildningsdag i asylrätt den 16 januari 2024. Bland föreläsarna finns Vasilka Sancin, professor i internationell rätt vid universitetet i Ljubljana, ledamot och vice ordförande i FN:s människorättskommitté 2019–2022 samt ledamot av FN:s människorättsråds rådgivande kommitté sedan 2022, samt David Loveday, som ansvarar för strategisk internationell processföring vid International Refugee Assistance Project. Deltagande kostar 2 500 kronor plus moms. Utbildningsdagen motsvarar sex timmars utbildningstid för verksamma advokater.

Mer information och anmälan på Advokatsamfundets webbplats.

Första nämndbeslutet om grovt barnfridsbrott i oktober

De nya skadeståndsreglerna från juli 2022 har nu för första gången tillämpats för brottet grovt barnfridsbrott. Nämnden för brottsskadeersättning beslutade i slutet av oktober om kränkningsersättning i fem nya ärenden, varav ett för grovt barnfridsbrott. De två utsatta barnen får lika mycket i ersättning som mamman, som misshandlades grovt inför barnen. Kränkningsersättningen har bestämts till 100 000 kronor vardera för barnen. 

Råd ska stoppa ungdomskriminalitet

Regeringen har nu sagt ja till att sociala och brottsbekämpande myndigheter ska samverka i lokala, regionala och nationella råd för att motverka att barn och unga dras in i kriminalitet. Förslaget presenterades i september av Polisen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse. Senast vid årsskiftet ska det nya nationella rådet för myndighetssamverkan vara inrättat och ha inlett sitt arbete. De regionala och lokala råden ska inrättas och starta sitt arbete successivt under 2024.