Framtidssamtal
Ledarskap och kommunikation krävs på byråerna
Nr 9 2023 Årgång 89Ledarskap, tydliga förväntningar på medarbetarna, alternativa karriärvägar och stöd från Advokatsamfundet i jämställdhetsarbetet var några av de åtgärder som efterlystes av deltagarna vid Advokatsamfundets seminarium Framtidssamtal.
Omkring 60 personer deltog i seminariet den 21 november, hälften på plats i Advokatsamfundets hörsal och hälften digitalt. Deltagarna fick först en bakgrund till problemen, i form av resultaten från Advokatsamfundets undersökning om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
Även de svar som kommit fram genom den enkät med frågor som Advokatsamfundet skickar till alla som begär utträde ur samfundet presenterades. 2022 års svar visade att svårigheten att förena arbetet på advokatbyrå med ett normalt familjeliv är den vanligaste orsaken till att både kvinnor och män väljer att lämna yrket.
Efter presentationerna hölls ett panelsamtal, modererat av Jana Söderberg, om hur advokatbyråerna kan skapa trygga och hållbara arbetsplatser där medarbetarna vill stanna kvar. I panelen fanns advokaterna Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Henrik Kjellander, John Neway Herrman, före detta advokaten Anne Riegnell, professor Jessika van der Sluijs och arbetspsykologen Jens Näsström, som också presenterade fakta om advokaters och juriststudenters välbefinnande och stress.
Deltagarna i seminariet sattes sedan i arbete, när de efter panelsamtalet delades in i grupper med uppgift att diskutera flera olika frågeställningar. När synpunkterna redovisades hade de många gemensamma drag.
Deltagarna, huvudsakligen kvinnor men också några män, önskade tydligare ledarskap på advokatbyråerna. Behovet av tydlig kommunikation var en annan gemensam nämnare i sammanfattningarna. Flera grupper önskade också hjälp från Advokatsamfundet med riktlinjer, undersökningar och mätetal till advokatbyråerna, så att dessa har något konkret att utgå ifrån.
Advokatsamfundets ordförande Eva-Maj Mühlenbock avslutade seminariet med att tacka deltagarna för deras bidrag och sammanfatta vad hon tar med sig från kvällen.
– Vi ska fortsätta arbetet för att advokatbyråerna ska vara jämställda arbetsplatser som ger alla förutsättningar att utvecklas till sina bästa jag, oavsett vilket det är, sa Eva-Maj Mühlenbock, innan seminariet övergick i mingel med dryck och tilltugg i Advokatsamfundets lokaler.
Enkät
Vilken är den viktigaste förändringen som behöver göras på advokatbyråerna för att unga jurister och advokater ska vilja arbeta på byrå, och även stanna kvar där?
– Min bild är att det redan görs mycket som är bra men att det inte är tillräckligt. Det behövs bred samverkan mellan advokatbyråerna, och att Advokatsamfundet är högst delaktig i det arbetet. Det bästa vore ett jämställdhetsdirektiv som advokatbyråer har att förhålla sig till, och där Advokatsamfundet spelar en viktig roll i såväl genomdrivande som att tillse efterlevnad. Generellt behöver advokatbyråer förstå vikten i att göra investeringar för att behålla medarbetare och kraftigt minska risken att förlora skicklig kompetens som inte kan kombinera karriären som advokat med familjeliv eller privatliv i övrigt.
Adam Lichtneckert, vd, NORMA Advokater
– Vi vet från bland annat samfundets enkät, som besvaras av dem som lämnar branschen, att yngre advokater gör det på grund av svårigheterna att förena familjeliv och arbete. Och det är inte längre bara kvinnor man tappar. Om byråerna vill behålla de här personerna måste de skapa utrymme för en alternativ roll under småbarnsåren, med färre timmar och lägre tillgänglighet. Givet kommer inte de här personerna vara lika lönsamma, men det gäller en begränsad period. Frågan är om byråerna verkligen tar detta på så stort allvar att man är villiga att ta den kostnaden. Bolagen, som de flesta börjar arbeta för i stället, verkar vara det.
Madeleine Varnäs, advokat, A1 Advokater