Israel–Hamas-konflikten
Laddad konflikt väcker starka känslor
Nr 9 2023 Årgång 89Livliga och ofta polariserade diskussioner pågår världen över om och i så fall hur advokatorganisationerna bör förhålla sig till tragedin i Israel och Gaza. Det arbetas också på olika sätt för att få till stånd rättsliga prövningar av båda parter i konflikten.
I skrivande stund, den 29 november, är det fortfarande vapenvila i det blodiga kriget som inleddes med Hamas angrepp på civila i Israel den 7 oktober. Förhandlingar pågår om utväxling av gisslan och fångar. Mitt i det storpolitiska skeendet och det mänskliga lidandet diskuterar advokater och advokatorganisationer hur de ska förhålla sig till det som nu sker.
Redan den 20 oktober uppmanade Amit Becher, ordförande i Israels advokatsamfund, i ett brev kollegor och advokatsamfund att höja sina röster och kräva att de civila som tagits som gisslan av Hamas omedelbart skulle friges.
Den internationella advokatorganisationen International Bar Associations människorättsinstitut IBAHRI manade den 2 november parterna i Israel– Hamas-konflikten att följa folkrättens regler. IBAHRI uppmanade också bland annat till att humanitära korridorer och säkra platser för civila skulle skapas. En lång rad advokatsamfund ställde sig bakom IBA:s uttalande, medan ett fåtal advokatorganisationer valde att komma med egna uttalanden.
I en skrivelse till Advokatsamfundet, också publicerad som debattartikel på Dagens Juridik den 21 november, ville 35 advokater att Advokatsamfundet skulle ”ta ställning och fördöma det urskillningslösa våldet och övergreppen mot civilbefolkningen i Gaza, och framförallt uppmana till eldupphör”. Flera advokater har också kontaktat Advokatsamfundet och uppmanat till olika ställningstaganden i den infekterade konflikten. Skrivelsen och andra önskemål om hur Advokatsamfundet bör förhålla sig till konflikten på Gaza behandlas av samfundets huvudstyrelse vid december månads möte.
I England riktade omkring 400 advokater och paralegals i mitten av november hård kritik mot sina advokatorganisationer, däribland Law Society of England and Wales, för att de inte uttalat sig och kritiserat Israels agerande mot civila i Gaza.
Law Societys val att inte uttala sig motiveras av den brittiske advokaten Jonathan Goldsmith i en krönika i webbtidningen Law Society Gazette den 17 oktober. Goldsmith, som tidigare varit generalsekreterare i Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE), argumenterar för att advokatsamfund endast ska uttala sig i frågor som rör just advokatprofessionen och dess yrkesutövning. ”Jag tycker inte att advokatorganisationer ska komma med uttalanden om världshändelser som inte direkt påverkar advokater, oavsett hur allvarliga de är (och detta är en extremt allvarlig händelse)”, skriver han bland annat.
Parallellt med diskussionerna agerar advokater och jurister världen över för att få till stånd rättsliga prövningar av såväl Hamas som Israels agerande. Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har tagit emot en rad anmälningar. Bland andra Hamas har anmälts för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord, medan en annan grupp anmälare vill se Israels ledning prövas för folkmord i Gaza.
Följ utvecklingen på Advokatsamfundets webbplats, advokatsamfundet.se.
Läs Goldsmiths krönika på lawgazette.co.uk.