Annonser

Notiser

Kontrollen av offentliga biträden har brister

Riksrevisionen har granskat hur förvaltningsmyndigheter och domstolar förordnar offentliga biträden i migrationsärenden, liksom hur man kontrollerar deras lämplighet samt hanterar deras ersättning.

Granskningen visar att det i huvudsak fungerar bra, men att det finns undantag. Ett exempel som presenteras är att fem biträden som av Migrationsverket uteslutits från ytterligare förordnanden, därför att de var dömda för grova brott eller hade uteslutits från Advokatsamfundet, trots det kunde fortsätta som biträden och få betalt av det offentliga vid över 40 tillfällen.

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen bland annat att säkerställa att förvaltningsmyndigheter och domstolar får rätt att sammanställa och dela nödvändiga uppgifter om offentliga biträden samt att införa specifika lämplighets- eller behörighetskrav för offentliga biträden i migrationsärenden.

Hög arbetsbelastning för Sveriges poliser

Drygt 6 av 10 poliser anser att de sällan eller aldrig har tillräckligt med bemanning för att klara verksamhetskraven, enligt en medlemsundersökning från Polisförbundet. Undersökningen visar att polisbristen är kännbar för poliserna. 74 procent av de svarande uppger att arbetsbelastningen har varit hög det senaste året. Medlemsundersökningen är genomförd av Novus Opinion på uppdrag av Polisförbundet. 2 027 medlemmar har deltagit.

Bris stöttar barn och vuxna på ukrainska

Bris, Barnens rätt i samhället, satsar nu på att ge stöd till barn och vuxna på ukrainska. Stödet ges dels via en särskild telefonlinje dit både barn och vuxna kan vända sig och dels genom samtalsstöd via fysiska träffar och utbildningar med fokus på traumastöd efter flykt.

Rekordår för affärsbyråerna

Aldrig tidigare har de affärsjuridiska advokatbyråernas arvodesintäkter ökat så mycket som 2021, enligt tidningen Affärsvärldens årliga kartläggning av Sveriges affärsjuridiska byråer.

I genomsnitt ökade varje delägares intäkter med drygt 11 procent till nästan 13 miljoner kronor, men siffrorna varierar kraftigt mellan byråer. Den genomsnittliga tillväxten för Sveriges advokatbyråer var drygt 15 procent under 2021.

Enligt Affärsvärldens analys orsakades rekordet bland annat av många börsnoteringar, en stark M&A-marknad, billigt kapital och allmän högkonjunktur.
Källa: Affärsvärlden

Hemlig dataavläsning ökade kraftigt 2021

Den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel visar att tvångsmedlet hemlig dataavläsning användes mer än dubbelt så ofta under 2021 än året innan. Hemlig dataavläsning infördes den 1 april 2020 och är alltså ett ganska nytt tvångsmedel. Samtidigt minskade användningen av andra tvångsmedel, som hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, i praktiken avlyssning av främst mobiltelefoner, jämfört med 2020, från 1 704 avlyssnade personer till 1 384.

Ansiktsigenkänning får nya riktlinjer

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har antagit nya riktlinjer om brottsbekämpande myndigheters användning av ansiktsigenkänning. Användning av sådan teknik innebär behandling av biometriska uppgifter som anses särskilt skyddsvärda.

I de nya riktlinjerna beskrivs tekniken kring ansikts­igenkänning, vad den kan användas till och vad som krävs enligt dataskyddsreglerna för att sådan teknik ska kunna användas. EDPB har dessutom antagit riktlinjer om beräkning av sanktionsavgifter vid överträdelser av GDPR.

Vinge satsar på ”dude diligence”

Dude diligence är namnet på advokatfirman Vinges nya verktyg för att granska könsfördelning i ledningsgrupp, styrelse och i andra nyckelroller, samt hur bolagens jämställdhetsmål ser ut. Dude diligence utgör en komplettering till den klassiska due diligence-processen. Målet är, enligt Vinge, att bidra till ökad förändringstakt i arbetet med jämställdhet och genom detta skapa värde för klienterna och samhället.

JO kritiserar lyhörda häkten

Lyhörda häkten, där intagna stör varandra men också ropar hot, är ett problem, både därför att intagna far illa och därför att restriktioner för häktade inte kan upprätthållas. Det fastslår JO i två olika beslut.

Bakgrunden är anmälningar mot två av landets säkerhetshäkten, där intagna klagat på lyhördheten. JO Katarina Påhlsson ifrågasätter om inte Kriminalvården borde ha agerat snabbare och kraftfullare för att komma tillrätta med problemen med störningar och hot, och är kritisk till att de kvarstår. Hon anser att det är viktigt att myndigheten fortsätter att arbeta aktivt med frågan och utgår från att detta tas om hand i samband med pågående om- och nybyggnationer av häkten.
JO-beslut dnr 8978-2020, dnr 1362-2021

Ombud kan lära mer om barn i våldsamma familjer

Brottsoffermyndigheten lanserar en webbutbildning som ska ge yrkesverksamma mer kunskap om barn som lever i familjer där det förekommer våld, våldets konsekvenser och vilka behov barnen har.

Utbildningen Barn som bevittnat våld är öppen för alla, men riktar sig framför allt till dem som arbetar inom socialtjänstens familjerätter, är domare eller arbetar som juridiskt ombud i vårdnadsmål. Även andra yrkesverksamma inom socialtjänsten kan ha nytta av utbildningen.