Annonser

Notiser Världen

”Skapa nytt miljöbrott i folkrätten: ecocide”

Den engelske advokaten och juridikprofessorn Philippe Sands, QC, är ordförande i en internationell panel av oberoende jurister som föreslår att ett femte folkrättsbrott läggs till i Romstadgan som ett brott under Internationella brottmålsdomstolens (ICC) jurisdiktion: ecocide, storskalig miljöförstöring.

Vid ett seminarium för företagsledare, som Advokatsamfundet ordnade tillsammans med advokatfirmorna Mannheimer Swartling och Vinge i samband med FN:s miljökonferens Stockholm+50, presenterade Sands argument för det nya folkrättsbrottet. Han påminde om att begreppet ecocide först användes av Olof Palme vid FN:s miljökonferens i Stockholm 1972.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, analyserade följder för stater och företag av att införa ett ecocidebrott. Viveka Hirdman-Ryrberg, Investor, förklarade varför frågan har betydelse för svenska företag. Läs mer: ecocidelaw.com

ABA vill ha stärkt vapenkontroll

Den senaste tidens skjutningar i USA, däribland mordet på ett stort antal skolbarn och deras lärare i Uvalde, Texas, har fått USA:s nationella advokatorganisation American Bar Association (ABA) att reagera. I början av juni uppmanade ABA:s ordförande Reginald Turner kongressen att ”vidta snabba och evidensbaserade åtgärder” för att möta vapenvåldet. ABA kräver bland annat hårdare bakgrundskontroller av den som köper vapen.

Polen backar om domstolsnämnd

Det polska underhuset, sejmen, röstade i slutet av maj för att avskaffa den kritiserade disciplinnämnden för landets högsta domare. Enligt förslaget ska nämnden ersättas med ett annat organ. Disciplinnämndens uppgift har varit att övervaka domarna i Polens högsta domstol.

Enligt EU-domstolen är nämnden oförenlig med EU-lagstiftningen och EU har stoppat utbetalningen på 35 miljarder euro i bidrag och billiga lån från EU:s återhämtningsplan till Polen.

Den polska oppositionen liksom landet största domarorganisation har båda varnat för att regimen även fortsatt planerar att kontrollera domarna. EU har dock gett grönt ljus för utbetalningar till Polen efter omröstningen.

Minskat förtroende för oberoende rättsväsende

Allmänhetens förtroende för rättsväsendets oberoende har minskat sedan förra året i 14 av EU:s 27 medlemsstater och är särskilt lågt i några medlemsstater. Det framgår av Europeiska kommissionens årliga ”EU:s resultattavla för rättsväsendet” för 2022.

Resultattavlan gör en jämförande översikt över effektivitet, kvalitet och oberoende hos rättssystemen i EU:s medlemsstater. Årets undersökning visar också bland annat att det finns utrymme för förbättringar i digitaliseringen av rättsväsendet i vissa medlemsstater, och att tillgängligheten till rättvisa för personer med funktionshinder varierar mellan medlemsstaterna.

Resultattavlan betonar den grundläggande roll som oberoende advokater och deras advokatsamfund spelar för att säkerställa grundläggande rättigheter och förstärka rättsstaten och framhåller att advokatsamfunden ska vara oberoende.