Annonser

Notiser aktuellt

Advokatbladet fyller 100 år

För ett hundra år sedan kom tidskriften Advokatens norska systertidning Advokatbladet ut med sin första utgåva. Tidningen firar jubileet genom att ge ut ett jubileumsnummer med fokus på 100 utvalda advokater som alla varit med och förändrat Norge. Tidskriften Advokaten, med ynka 86 år på nacken, gratulerar.

Uppsalastudenter till final i rättegångstävling

Under sommaren tog sig Uppsalastudenterna Maia ­Bishop, Lars Lundgren and David Bornudd ända till final i den mycket väl ansedda rättegångstävlingen European Law Moot Competition. Studenterna har under hösten 2020 studerat på fördjupningskursen EU commercial law and litigation, som har som ett av sina delmoment att delta i European Law Moot Competition. Tävlingen lockar varje år 80–100 deltagande lag från universitet i Europa och USA.

Kumlaanstalten gestaltas i konst

En avbildad rastgård i miniatyr, nattliga toalettbestyr i en cell och en kriminalvårdare framställd som en fyrarmad dubbelnatur. Det var några av bilderna av hur världen innanför murarna kan se ut när intagna på anstalten Kumlas terapiavdelning ställde ut konst på kommunens bibliotek under början av hösten. Utställningen omfattade drygt ett 20-tal skulpturer, keramik och målningar.

Kaiding och Vinge svenska mästare

Advokatbyrån Kaidings damlag tog hem guldet i årets Advokat-SM i fotboll. På herrsidan gick mästerskapet till Vinges lag. Efter förra årets inställda mästerskap var intresset för att vara med och spela enligt arrangörerna i år stort bland advokatbyråerna. Advokat-SM spelades på Östermalms idrottsplats i Stockholm den 27 augusti.

www.advokat-sm.se

Sydsvensk hovrätt firar två hundra år

Den 24 maj 1821 överlämnade kung Karl XIV Johan en fullmakt som instiftade en ny hovrätt över Skåne och Blekinge. Kungen hade själv bestämt att landet behövde en ny domstol och att den skulle placeras i Kristianstad.

200-årsjubileet firas nu under ett helt år fram till maj 2022. Hov­rättens långa historia presenteras i en film utlagd på Youtube.

Under jubileumsåret sänder hovrätten dessutom åtta webbinarier tillsammans med tingsrätterna i regionen.

Det första webbinariet hölls den 24 september, då hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson och justitierådet Anders Eka talade om domstolarnas oberoende.

Webbinarierna kan också ses i efterhand via jubileumsårets webbsida.

www.domstol.se/jubileumsaret