Annonser

Ny advokat: Anne-Gwendolin Geismar

Advokattiteln är en kvalitetsstämpel

Anne-Gwendolin Geismar, ­Advokatbyrån Gulliksson i Stockholm, har varit registrerad hos Advokatsamfundet som EU-advokat sedan 2018. Den 24 augusti 2021 blev hon ledamot av Sveriges advokatsamfund.

Anne-Gwendolin Geismar har disputerat på en avhandling om risken för individers och företags exponering för straffrättsligt ansvar (criminal compliance). Hon är särskilt inriktad på immaterialrätt, kommersiella avtal, bolagsrättsliga frågeställningar och dataskyddsrätt (GDPR).

Du har sedan tidigare varit registrerad hos Sveriges advokatsamfund som tysk Rechtsanwältin. Varför är det viktigt för dig att vara svensk advokat?

– För mig är advokattiteln en slags kvalitetsstämpel som jag är stolt över. De krav som ställs på en svensk advokat är höga och titeln visar att jag genomgått en gedigen utbildning, samlat praktiska erfarenheter och har bedömts vara lämplig för yrket.

Vad finner du intressant med att praktisera advokatyrket i Sverige?

– Både som tysk Rechtsanwältin och svensk advokat uppskattar jag att komma i kontakt med komplexa frågeställningar och klienter i varierade branscher. Att hjälpa klienter med praktiska juridiska lösningar och på så sätt utmanas på en daglig basis gör yrket oerhört spännande.

Har du noterat några särskilda skillnader mellan advokatyrket i Tyskland och i Sverige?

– Advokatyrket i Tyskland är betydligt mer formellt, till exempel att använda rätt titel i tilltal eller att bära advokatkappa i rättssalen. I övrigt ställs dock samma krav på bland annat lojalitet och sekretess samt att på bästa möjliga sätt tillvarata klientens intressen.