Annonser

Fem frågor till … Peter Althin

”Du måste tycka om att processa”

Advokat Peter Althin har i samarbete med Jack Ågren, docent i straffrätt, skrivit sin självbiografi: ”Vem fan är du?” om sitt liv som en av Sveriges mest anlitade brottmålsadvokater.

Om du fick göra om ditt yrkesval – skulle du då välja advokat­yrket?

– Jag hade absolut valt just advokatyrket med inriktning på brottmål. Det var min dröm redan när jag läste juridik. Jag älskar domstolsprocessen, jag känner stor glädje att stå upp för de svaga i samhället och vara deras röst.

I boken beskriver du några okonventionella grepp som du har använt i rätten. Borde svenska advokater agera mer uppfinningsrikt?

– Ja, att hitta ett kreativt och sakligt, fantasifullt offensivt agerande i domstolsprocessen, för att få domstolen att lyssna och därmed så lite tvivel, skulle göra det mera njutbart för alla parter. Du kan ha hur begåvade synpunkter som helst – om domstolen inte lyssnar på dig, så blir det meningslöst.

Vilken är den intressantaste händelse du har upplevt under ditt yrkesliv?

– Den största framgången var att få den morddömde Joy Rahmans resningsansökan beviljad av Högsta domstolen. Att få den första ansökan nekad, att tillsammans med ett gäng kämpa helt ideellt och mycket hårt för att få nästa resningsansökan beviljad – och sedan få fram ett frikännande.

Vilket råd skulle du ge en ung jurist som vill ge sig in på en karriär som brottmålsadvokat?

– Först skulle jag ställa en fråga: Varför vill du det? Du måste tycka om att processa och slåss för din klient mot hela polis- och åklagar­apparaten, tycka att det är kul att arbeta för den svage. Då har du möjlighet att bli en duktig brottmålsadvokat. Jag skulle också tala om att det är ett mycket ensamt yrke. I processen är du helt ensam.

Vilken är den viktigaste insats du har gjort?

– Jag har deltagit mycket i den rättspolitiska debatten. Det tycker jag ligger i en brottmålsadvokats uppgifter, när du ser hur processen fungerar. Under en tid förenade jag den praktiska juridiken som advokat med att på den politiska nivån vara med och stifta lagar. Det är en kombination som är mycket vanlig i andra länder, men inte i Sverige. Jag menar på allvar att det är ett gigantiskt bedrägeri som politikerna ägnar sig åt nu, när i stort sett alla riksdagspartier skriker om högre straff och hårdare tag, fast alla vet och all forskning visar att detta har mycket lite bäring på att bryta brottskurvan. För att bryta den krävs omfattande förebyggande åtgärder!