Utvärdering: Sverige har få advokater
Nr 9 2008 Årgång 74Det är Europarådets ”Commission for the Efficiency of Justice” som för andra gången sammanställt statistik över rättsväsendet i 46 europeiska länder. Den nya kartläggningen omfattar åren 2004–2006.
Rapporten visar att de flesta länderna i Europarådet ökar sina anslag till rättsväsendet. Detta gäller också för Sverige, som dock haft en betydligt blygsammare ökning av anslagen än länder som Belgien, Island och Storbritannien. De största ökningarna, över 30 procent, har skett i nya demokratier som Armenien, Bulgarien, Georgien och Polen.
Sverige var ett av de tio länder i Europarådet som satsade mest pengar på rättsväsendet per invånare under 2006, 81 euro per invånare under 2006. I Moldavien var motsvarande siffra 2 euro per invånare.
I förhållande till BNP per invånare fanns det dock bara elva länder som la mindre pengar på rättsväsendet än Sverige. De totala anslagen till domstolar, åklagare och rättshjälp uppgick här till 0,23 procent av BNP per capita.
Europarådets kommitté har också granskat medlemsstaternas advokatkårer, och funnit stora skillnader, bland annat i hur många advokater ett land har i förhållande till antalet invånare. Sverige och Finland skiljer sig här kraftigt från framför allt länder i Sydeuropa. I Sverige finns 49 advokater per 100 000 invånare.
Genomsnittet för alla länderna var 103 advokater per 100 000 invånare, med en variation från 6 i Azerbadjan till 342 i Grekland och 290 i Italien. Grannländerna Island, Danmark och Norge har en större andel advokater med siffror nära genomsnittet.
En förklaring till den låga siffran är naturligtvis att Sverige inte har något advokatmonopol, och därmed konkurrerar med andra yrkesgrupper på många områden. Men det handlar också om vilka uppgifter advokater utför. I vissa länder anlitar man till exempel advokat för att köpa eller sälja sin bostad.
Också tillsynen över advokatkåren skiljer sig åt mellan länderna. I en majoritet av staterna är det precis som i Sverige den professionella organisationen, advokatsamfundet, som i första hand granskar advokaternas agerande. Den svenska disciplinnämndens tillsyn tycks vara hårdare än i de flesta andra länder. År 2006 behandlade nämnden 516 disciplinärenden, eller 117 per 1000 advokater. Genomsnittet för Europarådsstaterna var samma år knappt 46 ärenden per 1000 advokater.
Elisabet Fura-Sandström, domare i Europadomstolen och före detta advokat. Hon tror att kulturella skillnader kan förklara många av skillnaderna i Europa.
– Vi har helt enkelt olika rättsliga traditioner och löser problem på olika sätt. I vissa stater vill man gå till domstol medan andra föredrar att lösa frågan på det administrativa planet. Men det handlar också om tillit. Om man litar på att myndigheterna är oberoende och omutbara nöjer man sig lättare med ett negativt beslut, säger hon.
Hon påpekar också att vissa av Europarådets medlemsländer är helt unga demokratier och de rättsstatliga reflexerna har inte hunnit ”sätta sig” där ännu.
Samtidigt betonar Elisabet Fura-Sandström att resultaten av undersökningar som denna måste tas med en nypa salt
– Jag tror också att det ligger en felkälla i statistikinsamlingen som sådan. Det är helt enkelt omöjligt att finna exakt jämförbara storheter i olika länder, vilket förstås inte innebär att undersökningar av detta slag är ointressanta, säger hon
Som domare i Europadomstolen upplever Elisabet Fura-Sandström att den rättsliga utvecklingen i Europa i stort sett går åt rätt håll.
– Rättsstaten och rättssäkerhet för individen har etablerats i en rad länder och stärkts i andra. Ny lagstiftning har följts upp med ny praxis och nya vanor hos myndigheterna och, inte minst viktigt, en ny attityd hos medborgarna, säger Elisabet Fura-Sandström.
Men det finns också orosmoln, i form av lagar och regler för att bekämpa terrorism.
– För att skydda demokratin och rättsstaten har många lagstiftare gått i fällan och antagit lagstiftning som i sig riskerar att kränka de grundläggande värdena, konstaterar Elisabet Fura-Sandström.
Rapporten European judicial systems, Edition 2008 (data 2006): Efficiency and quality of justice kan