Notiser
Nr 9 2008 Årgång 74Utredare föreslår bidragsspärr mot brott
Dra in bidraget till den som döms för ett allvarligt bidragsbrott. Det föreslår Utredningen om bidragsspärr. Uppskattningsvis 18-20 miljarder kronor per år betalas felaktigt ut från välfärdssystemen, varav hälften antas bero på medvetna fel. Enligt undersökningar som gjorts har delar av befolkningen en hög tolerans till bidragsbrott. Utredaren anser att regeringen bör införa en så kallad ”bidragsspärr”, som i samband med den straffrättsliga påföljden skulle kunna avskräcka från bidragsbrott. (SOU 2008:100)
Fingeravtryck i pass ytterligare övervakning
Sveriges Advokatsamfund har i ett remissvar angående förslaget Fingeravtryck i pass påpekat det bekymmersamma i en utveckling som går mot ett alltmer omfattande övervakningssamhälle. Advokatsamfundet ställer sig inte avvisande till förslaget om fingeravtryck i pass i sig. Men samfundet anser att även denna typ av förslag till författningsändringar – även om fingeravtrycken inte kommer att sparas i några register – måste sättas in i det större sammanhanget. Enskildas fri- och rättigheter sätts alltmer på undantag till förmån för övervakning och brottsbekämpning.
Polisen rensade ut hälften av fingeravtrycken
Polisens fingeravtrycksregister har halverats efter den kritik som framfördes från Datainspektionen förra året. Polisen följde enligt kritiken inte de direktiv som kom 2005 där det står att polisen bara får lagra fingeravtryck på personer som finns i polisens brottsregister eller misstankeregister. Nära 100 000 personer har nu gallrats bort från registret. I fortsättningen ska registret rensas löpande varje månad. Samtidigt har landets polismyndigheter uppmanats att vara noga med att ta nya fingeravtryck på misstänkta för att bygga upp registret igen. Läs mer på www.polisen.se
Tryggerska villan färdigrenoveras
Renoveringen av Tryggerska villan, Advokatsamfundets hus i Stockholm, är nu färdig. Byggnaden har bland annat sanerats från kreosot och kaseinflytspackel och fått bergvärme. Nu byggs villans gamla garage också om till hörsal, sedan byggnadsnämnden givit tillstånd till detta.
Claes Peyron och Anne Ramberg i Prövningsnämnden
Regeringen har utsett advokat Claes Peyron till ledamot och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till ersättare i den nyinrättade Prövningsnämnden för stöd till kreditinstitut. Regeringen har även utsett före detta justitierådet Bo Svensson och justitierådet Gertrud Lennander att under tiden för förordnandet vara ordförande respektive vice ordförande i nämnden. Prövningsnämndens tre ledamöter och fyra ersättare förordnas fram till den 30 juni 2011.
Nya rutiner på Migrationsverket
Migrationsverket införde den 12 november nya rutiner kring förordnandet av juridiska ombud i utlänningsärenden. I princip innebär det att ombud som inte anses lämpliga svartlistas. I dag finns åtta namn på listan över olämpliga ombud, sedan de uppträtt berusade eller kommit sent med inlagor vid upprepade tillfällen. En advokat finns med på listan efter att ha missat att lämna in ett överklagande. Någon praxis för vad som kan leda till att man hamnar på ”svarta listan” finns inte, men varje enskilt fall kan överklagas hos Migrationsdomstolen. En ny prövning kan begäras efter en period om ett eller två år.
Brottsoffer med funktionshinder en dold grupp
Ett funktionshinder kan spela stor roll för i vilka situationer man riskerar att utsättas för brott, och hur man kan beskriva situationen i polisförhör. Både polis och socialtjänst måste bli bättre på att se detta, hävdar Denise Malmberg, vid Uppsala universitet, som tillsammans med Kerstin Färm, forskningsledare vid FoU Välfärd, har undersökt hur polisen och socialtjänstens handikappomsorg hanterar ärenden då vuxna personer med olika funktionshinder utsatts för brott och övergrepp.