Annonser

Advokatbyråer engagerar sig för klimatmålen

En koalition av ledande globala advokatbyråer har lanserat Net Zero Lawyers Alliance (NZLA) som ”officiell pådrivare” i FN-kampanjen Race to zero.

Race to Zero är en global kampanj inom ramen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC) med syftet att mobilisera företag, investerare, regioner och städer i arbetet för att uppnå klimatmålen.

Deltagande advokatbyråer från hela världen arbetar genom NZLA för att bidra till de globala utsläppsmålen genom egna åtaganden, kapacitetsbyggande och anpassning av befintlig internationell rätt.

Net Zero Lawyers Alliance lanserades under London Climate Action Week i månadsskiftet juni–juli, där en stor del av programmet fokuserade på juridikens roll i klimatomställningen.

Flera stora advokatbyråer ingår i NZLA. Byråer som har kontor i Sverige är DLA Piper och Baker McKenzie, och NZLA får stöd av engelska advokatsamfundet Law Society of England and Wales.

I Sverige representeras NZLA av Climate Change Counsel (CCC). CCC etablerades tidigare i år och arbetar med juridiken som pådrivare i klimatarbetet. CCC:s grundare är tre tidigare juristmedarbetare vid Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut (SCC): Annette Magnusson, tidigare generalsekreterare för SCC under elva år och nu vd för CCC, Anja Ipp, ordförande för CCC, samt Andrina Kjellgren – alla med erfarenhet från stora affärsjuridiska advokatbyråer.

– Juridiken spelar en viktig roll i omställningen till nollutsläpp. De strukturomvandlingar vi står inför kommer att behöva säkras av juridiken och kräva insatser från jurister i globala samarbeten. Vårt uppdrag är att bistå i den processen, säger Anja Ipp i ett pressmeddelande.

CCC uppmanar nordiska advokatbyråer att ansluta sig till NZLA och genomför under hösten en serie webbseminarier om hur advokater kan medverka till en klimatcentrerad ekonomisk omställning. CCC arbetar också för att införa modellklausuler för koldioxidbudgetar i kontrakt för alla produkter. Inom Net Zero Lawyers Alliance arbetar CCC med flera projekt, bland annat en studie om i vilken grad skiljedomar enligt energistadgefördraget (ECT) bidrar till övergången till förnybar energi.

Nordiska advokatbyråer i klimatarbetet

Också i de nordiska grannländerna tar advokatbranschen steg i riktning mot grön omställning. Norska advokatbyrån Codex är enligt FN:s klimatkonventionsinitiativ Climate Neutral Now världens första klimatneutrala advokatfirma. Codex begränsar bilresorna i tjänsten, söker ersätta flygresor med digitala möten och har stränga regler om källsortering. På byrån Glittertind i Oslo reser advokaterna kollektivt eller tar elcykel när de ska ut på uppdrag.

Finlands Advokatförbund har certifierats för Världsnaturfondens märkning ”Green Office”. Advokatförbundet siktar på att minska pappersanvändning, elförbrukning och resande. I Danmark är Kammer­advokaten/Advokatfirmaet Paul Schmith den första advokatbyrån i landet som har lagt fram en klimatårsredovisning.

Källor: advokatbladet.no; advokaatti.fi