Psykologisk insikt behövs för att fånga rätten
Nr 3 2021 Årgång 87Tomas Nilsson
Advokat sedan 1983. Verksam vid Sju advokater i Stockholm. Tidigare styrelseledamot och ordförande i Advokatsamfundet.
Tomas Nilsson tyckte egentligen att många ämnen var intressanta under juristutbildningen. Men när han blev amanuens i straffrätt förstärktes det redan tidigare stora intresset för straffrätt och processer. Brottmålsadvokat blev det logiska valet, ett val Tomas Nilsson aldrig har ångrat.
Vad är bäst med ditt arbete?
– Det är ett traditionellt advokatarbete på det sättet att man verkligen har en tydlig klient, en fysisk person, och man kan driva klientens intresse på ett tydligt sätt. Man argumenterar muntligt och skriftligt. På det sättet är rollen verkligen klar.
Vad är svårast?
– Det är svårt att peka på enskild sak, men det dyker upp olika svårigheter i ett mål. Dels att sätta sig in och ibland hinna sätta sig in ordentligt. Dels kan det dyka upp juridiska saker som man måste knäcka på. Taktiska saker som man måste fundera över, och framförandet måste man också tänka igenom.
Vilka egenskaper är viktigast för att man ska bli en bra försvarare?
– Man ska ha ett intresse för juridiken som sådan förstås, och även kunna ha en klientkontakt. För att få rättens öra måste man också ha något av psykologisk insikt om vad som faller väl ut och vilka argument som biter på en domstol. Man har ju sitt framförande inför en liten samlad, men uppmärksam, publik.