Debatt i medier och politik
Nr 3 2021 Årgång 87Åklagaren Lisa dos Santos skrev i Expressen i samband med rapporteringen om de advokater som läckt information: ”De exempel vi sett menar jag är symtom på ett större problem. Vi har en bransch som inte är frisk. Det behöver man möta på annat sätt än med enbart enskilda disciplinärenden.”
”Gängadvokaterna måste bort från rättssalarna” utbrast Expressens ledarredaktion i februari. Även advokater har gett sig in i debatten. Advokat Raoul Smitt ansåg i ett debattinlägg på Dagens Juridik i februari att händelserna med så kallade gangsteradvokater innebar att Advokatsamfundet står inför sin största utmaning i modern tid. Smitt efterlyste i artikeln också en rad olika insatser, däribland hårdare och mer differentierade sanktioner mot advokater som bryter mot de advokatetiska reglerna.
Även advokat Kristoffer Ståhl argumenterar i Expressen i februari för kraftigt höjda straffavgifter för advokater som gör fel.
Diskussionerna har också nått politiken, där företrädare för olika oppositionspartier försökt ta politiska poänger. Bland annat frågade liberalerna Johan Pehrson och Frida Gommel i Göteborgs-Posten justitieministern varför han var tyst i frågan. De båda efterlyste också höjda straffavgifter för advokater som bryter mot god advokatsed, något som Advokatsamfundet då redan tillsatt en utredning om.
Sverigedemokraterna har på flera olika sätt tagit medieskriverierna om de påstådda regelbrotten till förevändning för att ifrågasätta Advokatsamfundets självständighet och egentillsyn. I en debattartikel publicerad i början av februari hävdar exempelvis partiets företrädare Mikael Strandman och Matheus Enholm att ”ingen” (kursiveringen är artikelförfattarnas) av de i medierna utpekade advokaterna har uteslutits. Advokatsamfundets disciplinnämnd hade då endast prövat en av de fyra anmälningar som medierna rapporterat om.