Lena Ebervall och Per E. Samuelson
Familjelivet på byrån
Nr 3 2024 Årgång 90Advokater och byråjurister tycks i ovanligt stor utsträckning bilda familj med studiekamrater eller kollegor. Advokatyrket går dessutom ofta i arv mellan generationer. Advokaten har talat med några advokatfamiljer om hur det är att inte bara vara släkt eller leva tillsammans utan också dela arbetslivet.
Foto: Claes Rosengren
Kändisar som gillar att jobba ihop
Var sjunde jurist lever i ett parförhållande med en annan jurist. Men hur fungerar det att också jobba tillsammans? Det välkända advokat- och författarparet Lena Ebervall och Per E. Samuelson berättar om sina erfarenheter.
Statistikmyndigheten SCB undersökte 2011 hur vanligt det är i Sverige att vara gift eller sambo med en person som har samma yrke. Jurister hamnade på tredje plats med 14 procent och det var bara vanligare bland poliser (15 procent) och läkare (24 procent).
Det gifta paret Lena Ebervall och Per E. Samuelson har tillbringat nästan all tid ihop sedan de träffades 2001. De har jobbat som brottmålsadvokater på Advokatfirman SSW (Samuelson, Schönmeyr & Wall) i Stockholm, samtidigt som de tillsammans har skrivit sju hyllade romaner om några av Sveriges mest kända rättsskandaler. Hur ser de på att vara gifta och jobba tillsammans?
– Det är faktiskt bara fördelar, tycker vi. Vi är väldigt sammansvetsade och har både en stark kunskapsmässig och ideologisk inställning till advokatarbetet. Det ger en sammanhållning i vardag och arbete som fungerar mycket bra för oss, säger Lena Ebervall, som sedan ett år tillbaka är tjänstledig från advokatfirman för att få tid att skriva parets åttonde roman.
Gemensamma värderingar Båda brinner för att den åtalade alltid ska få en rättssäker rättegång som lever upp till de högt ställda kraven i rättegångsbalken. Det är också ett tema som präglar deras böcker.
– Det är tyvärr min erfarenhet att det ofta är lite si och så med den saken, och då reagerar jag alltid, säger Per E. Samuelson. Det är helt okej att döma om skuldfrågan är ställd utom rimligt tvivel, men det ska banne mig gå rätt till! Den som är misstänkt för brott är extremt utsatt och står ensam mot en enormt mäktig rättsapparat med polis, åklagare och domstol, och det är bara försvararen som är på den tilltalades sida.
En fråga som paret ofta får är hur de har stått ut med att vara gifta och jobba ihop både som advokater och författare.
– Folk som inte känner oss så väl frågar alltid det. De nära vännerna och våra barn frågar aldrig. De vet att vi trivs utmärkt med att jobba så nära varandra, säger Lena Ebervall.
Yrkena där parförhållande med kollegor är vanligast
- Läkare: 24 procent
- Polis: 15 procent
- Jurister: 14 procent
- Tandläkare: 14 procent
- Maskin- och monteringsarbetare: 13 procent
Källa: SCB
”Vi spelar inte golf”
Hur har de hunnit med att arbeta både som advokater och författare? ”Vi spelar inte golf. Skrivandet är helt enkelt en hobby som gärna får fylla kvällar, helger och semestrar”, skriver paret på sin hemsida där böckerna presenteras. Per E. Samuelson berättar att han försöker varva ner, men att det inte går så bra.
– Det är inte så lätt när man är inbokad i Sveriges största rättegång genom tiderna, det så kallade Lundinmålet, som är planerat att pågå vid Stockholms tingsrätt till februari 2026. Om fallet går vidare till hovrätt och HD vet jag inte hur lång tid till det tar.
Att advokaters privata relationer kan påverkas av arbetet är något paret ofta pratar om.
– Man kan se att en del gifta par har konflikter runt respektives arbete – en man som inte är advokat, som är sur och oförstående för att hans fru måste iväg en hel vecka på någon rättegång. Det händer aldrig oss – vi har alltid en självklar förståelse för hur jobbet är. Vi brukar säga att det är en mycket stor fördel att ha samma yrke, säger Lena Ebervall.
Lena Ebervall
Advokat och jur.dr med en bakgrund som forskare och föreläsare. Hon disputerade 2002 med avhandlingen Försvararens roll: ideologier och gällande rätt. Lena Ebervall har gett ut en handbok i advokatetik och varit föreläsare och kursledare i ämnet. Hon har också varit debattör och skribent i rättspolitiska frågor som rör försvarsadvokater. Tillsammans med Per E. Samuelson har hon författat sju romaner baserade på kända svenska rättsfall.
Samtal 24/7
Ett annat vanligt samtalsämne hemma hos Ebervall & Samuelson är deras arbete.
– Vi pratar jobb hela tiden, utan att avslöja något som täcks av tystnadsplikten förstås. Det handlar mycket om den etiska sidan av yrket, säger Lena Ebervall.
– Som advokat är man ju väldigt inriktad på just sin klient och sitt fall och kan inte dela med sig hur som helst på grund av tystnadsplikt med mera, säger Per E. Samuelson. Det är därför ett mer ensamt arbete, förutom i några få fall där vi faktiskt arbetade båda två med samma case. Men som författare arbetar vi precis tvärtom! Då arbetar vi sida vid sida med samma sak och det är en tankeverksamhet och ett samtal som pågår 24/7.
Har de haft några regler bortsett från tystnadsplikten för att allt ska fungera bra, både yrkesmässigt och privat?
– Nja, det skulle väl vara att den som inte har klient- eller telefonmöte får se till att hunden är tyst och inte skäller, säger Lena Ebervall.
Per E. Samuelson
Advokat med brottmål och ekobrott som specialitet och delägare i Advokatfirman SSW. Arbetade tidigare på Mannheimer & Swartling samt Advokatfirman Silbersky. Han har skrivit boken ”Att förhöra ett vittne” och ett stort antal debattartiklar om rättssäkerhet och aktuella juridiska problem. Per E. Samuelson har också varit juridisk expert i TV, radio och tidningar. Tillsammans med Lena Ebervall har han författat sju romaner baserade på kända svenska rättsfall.
Lärt av varandra
Paret har som advokater haft stor nytta av varandras kunskaper och erfarenheter. När de träffades höll Lena Ebervall på att göra klar sin doktorsavhandling i advokatetik och Per E. Samuelson var redan då en av Sveriges mest kända försvarsadvokater.
– Per har varit min mentor i mitt arbete som försvarsadvokat när jag sadlade om från en akademisk karriär till en praktisk, berättar Lena Ebervall.
– Jag har i min tur haft många diskussioner med Lena om advokatetiska problem, eftersom hon har doktorerat på just detta, säger Per E. Samuelson.
Hur har deras familjerelation fungerat för advokatfirman och kollegorna?
– De har vant sig nu. I början, för 20 år sen, tyckte de säkert att det var lite ovant att jag plötsligt dök upp på alla byråmöten och så. Men nu är vi ett gäng på advokatbyrån som känner varandra väl och vi har under årens lopp varit med på varandras bröllop och brukar träffas privat, säger Lena Ebervall.
– Det är alltid en fördel för en advokatbyrå att ha människor med olika typer av kunskap. Flera kollegor på byrån har haft samtal med Lena om advokatetik, säger Per E. Samuelson.
Även klienterna har påverkats positivt av parets relation.
– Eftersom jag har många års erfarenhet som praktiker gav jag Lena råd direkt på ”verkstadsgolvet” – hon kunde ringa mig i en paus i en rättegång och fråga ”hur skulle du göra i den här situationen” och då kunde hon få ett konkret tips där och då. ”Begär hinder” kommer jag ihåg att jag en gång rådde henne till, vilket hon gjorde, till domarens irritation. Men klienten blev så småningom helt frikänd, säger Per E. Samuelson.
Finns det inga nackdelar alls med att vara gifta och arbeta så här mycket tillsammans?
– För vår del finns faktiskt inga nackdelar! Vi är båda sådana att vi jobbar alla tänkbara tider på dygnet och då passar det väldigt bra att vara så nära varandra. Enda gången vi har haft det besvärligt på alla dessa år var nog när vi bodde trångt i Stockholm under en tid och båda skulle breda ut sina stora akter och sitta och jobba samtidigt, säger Lena Ebervall.
Per E. Samuelson instämmer och avslöjar att parets åttonde roman snart är klar.
– Det blir en riktigt klassisk Ebervall & Samuelson-historia, en sannsaga om
hur en känd person behandlades av rättsstaten Sverige när det begav sig. Vi får inte avslöja vem det handlar om, men vi vågar lova att våra läsare ska bli både roade och oroade.
Böcker av Eberwall & Samuelson
- Ers Majestäts olycklige Kurt
- Mördaren i folkhemmet
- Bombmannens testamente
- Florence Stephens förlorade värld
- Domardansen
- Stormfågel
- IB – som i Inhämtning Birger
Läs mer om böckerna: ebervallsamuelson.se