Annonser

Kenneth och Rebecka Lewis

”Vi ställer upp för varandra”

Brottmålsadvokaterna Kenneth Lewis och hans dotter Rebecka Lewis är andra och tredje generationens advokater. De arbetar tillsammans och deras familjära stämning har spridit sig på byrån och gett många fördelar.

Foto: Micke Lundström

I USA är det 27 gånger troligare att unga personer blir advokater om deras pappor har detta yrke, enligt en artikel från Center on the Legal Profession vid Harvard Law School.

Kopplingen till USA är relevant för brottmålsadvokaten Rebecka Lewis, delägare på Advokatbyrån Lewis Langley & Partners (LL&P) i Stockholm. Hennes pappa, den framgångsrika brottmålsadvokaten Kenneth Lewis, startade byrån och är numera senior partner. Till saken hör att han växte upp i USA och att hans pappa också var advokat.

Rebecka Lewis berättar att den största fördelen med att jobba tillsammans med sin pappa har varit att hon har kunnat fråga honom om allt och få råd.

– Det finns ingen risk för att jag ska skämmas för att inte kunna någonting. Vill jag diskutera något känner jag alltid att jag kan lyfta luren och fråga. Så är det fortfarande efter 17 år, säger Rebecka Lewis.

Familjekänslan smittar

LL&P är inte längre ett familjeföretag eftersom det numera finns tre andra delägare. Men både Kenneth och Rebecka Lewis menar att det råder en familjär stämning.

– Vi har öppna dörrar, så alla känner sig helt lugna med att fråga om råd. Det är helt nödvändigt i det här yrket, säger Kenneth Lewis. Vi är jätteglada och stolta när det går bra för någon medarbetare. Vi har inte en massa bråk om vem som ska få förordnanden, klienter och sånt där. Men det kanske började med familjekänslan som sen har spridit sig.

– En av våra kvinnliga delägare, Anna Dahlbom Langley, är managing partner. Hon började som jurist på byrån för 20 år sedan. Och vår administratör Susanne Östlund har arbetat här i 25 år. Så många har varit här länge. Jag tror att det bidrar till att det blir mer familjärt, en varmare stämning och mer öppenhet på arbetsplatsen, säger Rebecka Lewis.

Hon förklarar att hon har lärt sig jättemycket av sin pappa eftersom hon började på byrån direkt efter utbildningen. Men även Kenneth Lewis har lärt sig en del av sin dotter.

Ökad jämställdhet

– Rebecka och tjejerna på byrån har lärt mig att förstå en del saker som jag annars inte hade förstått. Till exempel har Rebecka vågat säga till mig om jag uppfört mig lite burdust. Och säger hon att jag uppträder fel tar jag till mig det, säger Kenneth Lewis.

– Om man har en äldre manlig chef kanske man inte som ung kvinna skulle säga till, men om det är ens pappa säger man precis vad man tycker och tänker, säger Rebecka Lewis.

Hon betonar att en stor fördel med deras familjerelation är att den har bidragit till att göra det lättare för henne och de andra på byrån att kombinera karriär och familjeliv.

– Jag har tre barn, och att jobba med humanjuridik är jäkligt tufft, speciellt om du är på ett företag som bara ser om du kan generera vinst. Men vi ställer kanske upp för varandra på ett annat sätt. Det är ju tufft, men jag skulle nog vilja säga att det har fungerat bättre. Jag har
inte särbehandlats jämfört med de andra, men jag tror att mitt yrkes- och familjeliv har bidragit till en ökad förståelse över lag, säger Rebecka Lewis.

Påverkat policyn

– Jag tror det har haft betydelse att min dotter arbetade i firman när hon födde sina tre barn. Inte minst tjejerna har känt sig väldigt trygga här. De har förstått att det är vår policy. Det är inte så lätt för ett litet företag att klara det, men det har gått bra, säger Kenneth Lewis.

Att det är så svårt att kombinera karriär och familjeliv är en anledning till att många kvinnor slutar som advokater och blir domare eller åklagare.

– De behandlas bättre av staten. Men vi behandlar dem också väl, och jag är väldigt stolt över den här byrån. Sedan 1999 har vi tillsammans fått säkert 25 barn, säger Kenneth Lewis.

På ett sätt har han själv drabbats av den tuffa kombinationen av karriär och familj.

– Mina yngsta barn har kritiserat mig väldigt mycket, och med rätta, för att jag ägnade mig för mycket åt mitt yrke. Jag omskolade ju mig när barnen var 11, 12 och 18 år.

 Kenneth Lewis

Senior partner på LL&P och erfaren brottmålsadvokat. Han har särskild erfarenhet av stora och komplicerade brottmål, inklusive mål om internationell straffrätt. Kenneth Lewis är även särskilt specialiserad på ekonomisk familjerätt, internationell privaträtt och europarätt. Han har bland annat haft flera mål i Europadomstolen.

Bättre för seniorer

Att jobba med familjen kan också vara en fördel när man börjar bli äldre.

– Jag har 100-procentigt förtroende för min dotter och andra duktiga advokater på byrån. När jag nu blir äldre och behöver överlämna mål, eftersom jag är ledig, sjuk eller något annat, vet jag att jag kan göra det och känna mig fullständigt trygg, säger Kenneth Lewis.

– Som familj har man kanske större förståelse för varandras olika faser i livet. Men vi försöker värna om alla på byrån, så jag tror att det kan sprida sig, säger Rebecka Lewis.

Att själv inse när det är dags att sluta som advokat är inte så enkelt.

– Min pappa var 93 år när han dog och han gick i pension som advokat när han var 92. Det sista han sa till mig var ”gå aldrig i pension”. Han var helt övertygad om att det var därför han dog, berättar Kenneth Lewis.

Bara en nackdel

Rebecka Lewis ser bara en nackdel med att jobba med sin pappa.

– Folk kan ju tro att man får fördelar om man är släkt. Men jag skulle snarare vilja påstå att det varit tvärtom. Jag upplevde i början att jag fick jobba ännu hårdare för att visa att jag inte bara hade fått den här anställningen för att min pappa ägde byrån.

Rebecka Lewis har gått den långa vägen och börjat från grunden. Under skoltiden besökte hon ofta sin pappa på arbetet och när hon blev lite äldre fick hon jobb där som städerska och receptionist, så hon lärde tidigt känna många i branschen.

– När jag var tonåring brukade jag dyka upp i tid och otid, till exempel när det ­vankades lunch eller när jag behövde ­pengar. Det var ju vissa dagar när min pappa åt byrålunch med advokaterna och då ville jag alltid vara med och lyssna på deras samtal.

Rebecka Lewis

Delägare på LL&P och specialiserad brottmålsadvokat. Hon har gedigen erfarenhet av arbete som försvarare i brottmål och åtar sig alla former av försvararuppdrag, inklusive ekobrott. Rebecka Lewis är även särskilt specialiserad på arbetsrätt och familjerätt, inklusive internationell familjerätt.

Stolta över varandra

Kollegor och klienter reagerar alltid positivt på att de båda jobbar tillsammans.

– För mig är det ofta så att folk känner till min pappa. Det kan till och med vara häktesvakter som kommer fram och frågar hur det är med honom. Han har ju högt anseende, så det är klart att man blir stolt, säger Rebecka Lewis.

– Jag kan stolt säga att det är många av mina gamla kollegor som har kommit fram till mig i andra sammanhang och sagt att de hade Rebecka i en rättegång häromdagen och att hon var jätteduktig. Som pappa blir man jätteglad av att höra sånt, säger Kenneth Lewis.

Att arbeta tillsammans har också stärkt deras familjerelation.

– Jag ser min pappa som en person som är väldigt ung i sinnet. Vi kan till och med umgås med mina vänner. Fast det är ju det här med tid, man har ofta fullt upp, men då ses vi i alla fall på jobbet, säger Rebecka Lewis.

Läs artikeln från Center on the Legal Profession vid Harvard Law School om hur stor sannolikhet det är att juriststudenter i USA väljer samma utbildning som sina fäder.