Annonser

Notiser

Uppskattade föreläsningar fortsätter i år

Efter de senaste årens framgångsrika satsning på föreläsningar för advokatbyråernas sommarnotarier planerar Advokatsamfundet även i år för två utbildningsdagar för sommarnotarier. Årets föreläsningar planeras till den 20 och 21 juni, med en cocktail på kvällen den 20 juni. Under förra året fick över 200 sommarnotarier möjlighet att lära mer om advokatrollen och advokatyrket.

Föreläsningsdagarna startades i digital form under coronapandemin, då en del advokatbyråerna signalerade att de hade svårt att sysselsätta sina sommarnotarier, men blev så uppskattade att de fått leva vidare. Mer information om föreläsningarna kommer längre fram.

Beppe registrerar konkurser

Advokatbyrån Lindskog Malmström, med en stor insolvensrättslig verksamhet, har fått ny hjälp på kontoret. Den digitala assistenten Beppe registrerar nya konkurser i byråns klientregister, och kan dessutom inhämta registerutdrag och årsredovisningar, skicka engagemangsförfrågningar samt skapa mallar och förbereda grunduppgifter i de dokument som ska upprättas i alla konkurser. Beppe är utvecklad för Lindskog Malmström i samarbete med AI-företaget Zimply.

HD prövar genomsökning på distans

Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i frågan om svenska brottsutredande myndigheter via till exempel en dator eller telefon i Sverige får ta del av elektronisk information, trots att det inte är känt var i världen informationen finns lagrad. Beslutet fattades i plenum och är ovanligt, eftersom genomsökningen redan verkställts. HD ansåg i detta fall att behovet av vägledning framstår som stort och att beslutet därför kan prövas.

Tolktjänster inte är juridiska tjänster

Västmanlands tingsrätt ska betala upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling av tolktjänster. Det fastslog Kammarrätten i Stockholm i slutet av februari. Domstolen gjorde därmed samma bedömning som Konkurrensverket.

Enligt Konkurrensverket var det en otillåten direktupphandling när Västmanlands tingsrätt anlitade en tolk till en domstolsförhandling utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Tingsrätten menade att tolktjänsterna utgjorde juridiska tjänster, och att de därmed omfattades av ett undantag i LOU. Kammarrätten ansåg alltså att tolktjänster inte kan räknas som juridiska tjänster.

Kammarrätten i Stockholm, mål nr 3095-22

Kvinnor i majoritet bland SCC:s skiljedomare

För första gången någonsin utsåg skiljedomsinstitutet SCC:s styrelse under förra året fler kvinnliga än manliga skiljedomare. Det visar SCC:s statistik för 2022. 54 procent av de skiljedomare som utsågs av SCC under året var kvinnor.

Totalt var andelen kvinnliga skiljedomare under 2022 34 procent. Den lägre siffran beror på att majoriteten av skiljedomarna utses av parterna själva. Bland de partsutsedda skiljedomarna var andelen kvinnor 27 procent.

Regeringen vill avskaffa danstillståndet

Regeringen går vidare med sitt förslag om att avskaffa kravet på tillstånd för att anordna en offentlig danstillställning, detta trots att Lagrådet inte ansåg att förslaget är tillräckligt berett. Lagrådet pekade i sitt yttrande på att den föreslagna lagändringen bygger på ett förslag som inte remissbehandlats. Regeringen beskriver kravet på danstillstånd som ”föråldrat, baserat på en moralistisk utgångspunkt som inte längre delas av allmänhet och riksdag, och som en administrativ börda”.

Inga framsteg för jämställdhet i bolagsstyrelserna

Mångfald och jämställdhet blir allt viktigare för många företag. Samtidigt visar nu en ny kartläggning genomförd av revisionsfirman PwC att andelen kvinnor på ordförandeposten minskar bland börsens större bolag. Dessutom ökar medelåldern bland styrelseledamöterna.

Den totala könsfördelningen i styrelserna är oförändrad jämfört med föregående år, och andelen kvinnor är fortsatt 36 procent sett till samtliga listor. PwC:s årliga studie om styrelsearbete täcker in samtliga bolag listade på Stockholmsbörsens tre huvudlistor.

Viktigt utreda statslöshet

Migrationsverket har i ett nytt rättsligt ställningstagande klargjort hur statslöshet ska definieras och hur myndigheten ska utreda frågan. Enligt ställningstagandet ska definitionen i 1954 års FN-konvention om statslösa gälla. I ställningstagandet slås också fast att statslösheten kan vara av avgörande betydelse för den enskilde och att det därför är viktigt att den utreds ordentligt.

Åklagarmyndigheten fortsätter växa

Under 2022 rekryterade Åklagarmyndigheten närmare 170 nya medarbetare. Vid utgången av året hade myndigheten närmare 1 800 anställda, varav nästan 1 200 åklagare. Åklagarmyndigheten har vuxit i en rad år, och behöver enligt myndighetens budgetunderlag till regeringen fortsätta att växa under åren 2024–2026. Målet är 1 300 åklagare.

Mer människohandel upptäcktes

Migrationsverket upptäckte under förra året drygt 500 fall av misstänkt människohandel jämfört med 261 fall under 2021. Cirka hälften av fallen 2022 är knutna till två specifika ärenden. Misstänkt tvångsarbete var den vanligaste formen av exploatering bland de upptäckta fallen. I en femtedel av fallen misstänktes människohandel för sexuella ändamål.

Domstolsverket raggar nämndemän

På uppdrag av regeringen genomför Domstolsverket i år en kommunikationskampanj inför årets nämndemannaval. Syftet är bland annat att få in fler nämndemän till domstolarna som står utanför partipolitiken. Under 2023 ska nämndemän till landets domstolar väljas för mandatperioden 2024–2027. I domstolarna finns det totalt cirka 8 500 nämndemän.