Annonser

Nämndemän ”coachades” av partiet – lämnade uppdraget

Efter den stora uppmärksamheten kring Hovrätten för Västra Sveriges friande dom i det så kallade snippamålet valde två nämndemän att lämna sina uppdrag. Händelsen har blåst nytt liv i diskussionen om nämndemännens roll och hur de utses.

Reaktionerna blev starka när Hovrätten för Västra Sverige i slutet av februari frikände en man som i tingsrätten dömts för två fall av våldtäkt mot barn. Enligt flickan hade mannen hållit ett finger i hennes snippa. Hovrätten valde dock att, med stöd i Svensk ordbok, tolka ”snippa” som ”kvinnans yttre könsorgan”, och åtalet om våldtäkt föll därmed. En juristdomare var skiljaktig och ville döma för våldtäkt, medan två juristdomare och två nämndemän friade.

I den debatt som följde på domen valde de båda nämndemännen att lämna sina uppdrag i hovrätten. Strax innan de båda begärde sitt entledigande hade de haft ett möte med ledande företrädare i Göteborg för det parti som utsett dem, Socialdemokraterna.

Mötet har av ombudsmannen Claes Wennberg, som deltog, beskrivits som ”allmän medlemsvård” och ett ”coachande samtal”. lämpligheten av att ett politiskt parti ”coachar” sina medlemmar i deras domargärning ifrågasattes dock på bred front.

Bland kritikerna fanns Stefan Blomquist, förbundsordförande för Nämndemännens riksförbund. – Det är så det ser ut i många länder i Europa, att den politiska nivån styr även domstolarna. Gör man ingenting får vi domstolar som svenska folket inte har förtroende för eftersom de anses politiserade, sa Stefan Blomquist till Dagens Nyheter.

Även advokater reagerade kraftfullt. Thomas Bodström, advokat och tidigare socialdemokratisk justitieminister, kritiserade sina partikamrater på debattplats i Svenska Dagbladet.

Bengt Ivarsson, tidigare ordförande i Advokatsamfundet, skrev på Twitter: ”Det finns många skäl att vara starkt kritisk mot hovrättens friande ’snippa-dom’. Det finns dock minst lika starka skäl att vara kritisk mot att ett politiskt parti har synpunkter på hur nämndemännen dömt och förmår nämndemännen att lämna sitt uppdrag!”

Läs mer om nämndemän i Praktisk juridik – ”Ersätter fördomar gällande rätt?”