Pressade advokatsamfund
Nr 7 2007 Årgång 73ZIMBABWE: Advokatsamfundet snart enda rösten mot Mugabe
President Mugabes grepp över Zimbabwe har hårdnat steg för steg de senaste åren. Bland det fåtal som fortfarande törs opponera sig mot regimen finns landets advokatsamfund. Nu ökar trycket på advokatkåren.
Zimbabwes rättssystem har urholkats under en lång rad år. År 2000 ockuperade krigsveteraner, med presidentens goda minne, landets storjordbruk och drev bort de huvudsakligen vita farmarna. Landets domstolar förklarade att ockupationen var olaglig. Men regimen vägrade lyda domstolarna och flytta på ockupanterna.
Året efter sände International Bar Association, IBA, en grupp av domare och advokater till landet för att studera tillståndet för rättsstaten. Gruppen kunde konstatera att domstolarnas auktoritet och självständighet var kraftigt undergrävd. Domare utsattes för hot och trakasserier, och domare som fattade ”fel” beslut tvingades att avgå.
Law Society of Zimbabwe (LSZ) uttalade sig mot dessa inskränkningar i rättsstaten. Ganska snabbt blev samfundet därmed också måltavla för regimens missnöje. I maj 2002 arresterades LSZ:s ordförande Sternford Moyo och dess generalsekreterare Wilbert Mapombere. De anklagades för att ha omstörtande dokument i sin ägo. Efter en tid släpptes de båda advokaterna. Men regimen var inte färdig med LSZ.
I augusti 2006 gick en regeringstjänsteman ut i medierna och anklagade LSZ för att vara en marionett i händerna på västvärldens organisationer och för att vilja föra landet tillbaka till kolonialtiden. Sedan dess har angreppen på advokater blivit allt fler och kraftigare. En rad advokater har fängslats eller attackerats.
I maj 2007 greps advokaterna Andrew Makoni och Alec Muchadehama. Trots domstolsorder fick de inte träffa sina ombud, och polisen sökte igenom deras kontor.
När andra advokater samlades för att diskutera situationen greps också de. Polisen förde bort dem i en lastbil och tvingade dem sedan att ligga på magen en lång stund medan de hotades och förolämpades. Bland advokaterna fanns LSZ:s nuvarande ordförande Beatrice Mtetwa.
Internationellt stöd viktigt
IBA arbetar sedan 2002 på flera sätt för att stödja LSZ. Bland annat bidrar man med utbildning på området mänskliga rättigheter och rättsstaten. IBA skickar observatörer till rättegångar i Zimbabwe och följer utvecklingen noga.
– Zimbabwes advokatsamfund är kanske den sista oberoende rösten som opponerar sig mot Mugabe. Bara det är skäl att stödja dessa advokater så mycket vi kan, säger IBA:s generalsekreterare Mark Ellis.
IBA konstaterar i en rapport i maj 2007* att Zimbabwes regering genom att trakassera och hindra advokaterna från att utföra sina uppgifter bryter mot sina skyldigheter enligt ”the African Charter”.
– Advokaterna är mycket modiga som vågar opponera sig mot förtrycket. Att vara öppet kritisk mot Mugabe är farligt i Zimbabwe, fastslår Mark Ellis.
Inte ovanligt i utvecklingsländer
Att regeringen försöker begränsa advokaternas oberoende är inte unikt för Zimbabwe. Enligt Mark Ellis känner sig många regimer i utvecklingsländerna hotade av en advokatkår med uppgift att balansera och motverka statens makt över medborgarna. Fattigdomen är också ett hinder för advokaterna att bygga starka, oberoende organisationer. Liksom andra professioner måste advokaterna ofta koncentrera sig på överlevnad mer än på oberoende.
Mark Ellis tycker att alla advokater kan lära något av kollegerna i Zimbabwe.
– Zimbabwe visar hur viktigt det är för skyddet av rättsstaten och de mänskliga rättigheterna med en oberoende advokatkår. Även om situationen är helt annorlunda för advokatsamfunden i de utvecklade länderna borde exemplet styrka oss så att vi säger ifrån mot alla orättvisor och åtgärder från staten som riskerar att underminera rättsstaten. n
* Human rights in crisis. Shadow report to the African Commission on Human and People’s Rights
KINA: Hårda tag mot dem som utmanar systemet
Kinas ekonomiska utveckling har fört med sig en växande advokatkår. Regimen har reformerat civilrätten och domstolarna. Mycket tycks gå åt rätt håll.
Men fortfarande finns en gräns för vad advokater tillåts göra. Och den som hotar staten kan räkna med repressalier.
– De kinesiska myndigheterna arbetar med att bygga upp ett mer välfungerande rättssystem och uppmuntrar sina medborgare att använda de nya lagarna. Men man får inte utmana staten, då kan man råka illa ut.
Det säger Maria Granefelt, gruppsekreterare i Amnestys Kinasamordning.
Hon upplever att den kinesiska rege-ringen har ambitioner på det rättsliga området. Problemen uppstår när retoriken ska genomföras på den lokala nivån. Dessutom saknas mekanismer för att kontrollera att de centralt fattade besluten efterlevs.
Sedan 1990-talets början har mycket hänt på det rättsliga området i Kina. Civilrätten har reformerats, domstolarna rekonstruerats och en ny juristexamen införts. Samtidigt har advokatkåren vuxit rejält. 1986 hade Kina ungefär 21 500 advokater. 2006 var antalet 120 000.
Kinas advokater är organiserade i ett nationellt och en rad lokala advokatsamfund. Det nationella samfundet lyder direkt under justitiedepartementet. Något självständigt advokatsamfund kan man alltså knappast tala om. Dessutom krävs en statlig licens för att få praktisera som advokat. Licensen kan dras in av de lokala juridiska förvaltningsorganen.
Mycket av jättelandet Kinas administration sköts på lokal nivå. Hur självständiga är då de lokala advokatsamfunden?
– Vårt intryck är att de lokala advokatsamfunden har en viss självständighet, säger Kenneth Lewis, ordförande i Advokater utan gränser, som arbetar med utbildning om mänskliga rättigheter i Kina.
Hans diskussioner med kinesiska advokater, åklagare och domare har präglats av en förvånansvärd öppenhet. Samtidigt konstaterar Kenneth Lewis att det pågår en omfattande diskussion om straffrätten, och att den tillåts vara mycket öppen. Också åklagarna, som är nyckelfigurer i den kinesiska straffprocessen, säger vad de tycker just nu.
Advokater fängslas
Retorik och fri diskussion just nu alltså. Samtidigt strömmar det in uppgifter om hur advokater i Kina trakasseras, fråntas sina licenser, fängslas och hålls i husarrest. Gao Zhisheng är ett exempel. Han dömdes i december till tre års fängelse för omstörtande verksamhet efter att ha företrätt Falun Gong-utövare, kristna och fattiga bönder.
Den självlärde juristen Chen Guangcheng sattes i husarrest och dömdes sedan till fyra år och tre månader i fängelse. Hans brott var att ha representerat människor som utsatts för olagliga tvångsaborter och tvångssteriliseringar i en process mot de lokala familjeplaneringsmyndigheterna.
Advokaten Zhen Enchong i Shanghai är ett tredje exempel. Han företrädde 500 familjer som, till en mycket dålig kompensation, tvingats flytta från sina hem efter att marken överlåtits till en lokal byggherre. Mycket tydde på att de pengar som skulle ha använts för bostäder till de vräkta familjerna i stället hamnade i fickorna på korrupta tjänstemän. Zhen Enchong dömdes till tre års fängelse för att ha lämnat ut statshemligheter.
Exemplen är typiska för dagens Kina. Enligt Maria Granefelt kan myndigheterna, inklusive rättsväsendet, gå mycket långt för att stoppa personer som hotar lokala makthavare.
– Man kan utmana systemet, men man gör det på egen risk. Går man för långt kan det leda till husarrest och att hela maktapparaten drar igång, säger hon, och fortsätter:
– Godtycket, att det inte finns tydliga riktlinjer för vad som är tillåtet, leder till självcensur i advokatkåren.
Detta märks bland annat i Shanghai. Efter domen mot Zhen Enchong är det enligt Amnesty International få advokater som vågar företräda enskilda i mål om deras lagstadgade rätt till bostad.
Påverka lokalt
Just så kallade massmål, där grupper av människor stämmer de lokala myndigheterna eller andra makthavare, tycks vara särskilt hotande för regimen. I mars 2006 utfärdade det kinesiska advokatsamfundet vägledande råd för advokater som tar massmål. Enligt dessa ska advokater som företräder fler än tio klagande vända sig till de lokala juridiska myndigheterna för att få stöd och för att de ska utöva tillsyn över målen. Enligt organisationen Human Rights Watch visar råden att myndigheterna vill kartlägga alla advokater som är engagerade i rörelsen för mänskliga rättigheter i Kina.
Enligt Maria Granefelt på Amnesty är det bästa sättet att påverka situationen i Kina att, så som Advokater utan gränser gör, föra en dialog med lokala myndigheter och domstolar.
– Det är ju vanligt med påtryckningar på central nivå. Men även om centralmakten har ambitioner så är det problem med implementeringen på den lokala nivån. Det är där man måste sätta in krutet. Där kan till exempel kommuner som har utbyte med kinesiska städer och advokater påverka, säger hon.
Källor, Zimbabwe:
IBA Report on Zimbabwe 2001
Zimbabwe: Human rights in crisis. Shadow report to the African Commission on Human and People’s Rights, maj 2007
Affidavit in the matter between Law Society of Zimbabwe and Zimbabwe Lawyers for Human Rights et. al. and the Commissioner of Police and the Minister of Home Affairs, juni 2007.
Pressmeddelanden m.m. från www.ibanet.org
Källor, Kina:
Human Rights Watch: ”A great danger for Lawyers”, rapport 2006.
Amnesty International: “People’s Republic of China. Human rights defenders at risk”, rapport december 2004.
www.amnesty.se