Pro bono
Ideellt arbete speglar värderingar och skapar mening
Nr 4 2025 Årgång 91Pro bono, arbete utan ersättning för goda syften, får en allt starkare ställning på svenska advokatbyråer. Pro bono-insatserna upplevs som meningsfulla, och bidrar till att locka unga talanger till advokatfirmorna, samtidigt som de speglar advokatbyråernas värderingar. Men i det goda samhällsarbetets högborg, USA, har advokaters pro bono-arbete väckt Donald Trumps ilska. Nu vill presidenten styra vilka pro bono-uppdrag advokaterna ska ta sig an.
Illustration: Linnea Blixt

Pro bono-arbetet har gamla anor. Redan i romarriket kunde människor utan ersättning lägga sin tid på verksamhet pro bono publico, alltså arbete för samhällets bästa. I anglosaxiska länder är pro bono-traditionen stark, och den lyfts ofta fram för att visa på advokaters samhällsengagemang.
I Sverige har pro bono inte riktigt samma ställning. Orsakerna till det kan säkert vara många och historiska: välfärdssamhället, den kontinentaleuropeiska rättstraditionen eller civil law som det ofta benämns, och tron på att staten är god och vill alla människor väl för att bara nämna några.
Men nu tycks det obetalda, samhällsnyttiga arbetet få en mer central roll även i Sverige. Många av de stora affärsjuridiska byråerna berättar i dag på sina webbplatser och i verksamhetsberättelser utförligt om pro bono-arbete. Pro bono, och de övergripande begreppen CSR eller hållbarhetsarbete, lyfts allt oftare fram som ett viktigt område för byråer som vill locka och behålla dagens unga talanger. Pro bono blir i denna kontext ett sätt att skapa mening och en känsla av att bidra till samhället. Precis det beskriver också de advokater och jurister som intervjuas i detta fokus.
Chefredaktören Paul Hodkinson plockar upp pro bono- arbetets betydelse och i en kommentar på internationella juridiska nyhetssajten law.com. ”Pengar räcker inte för att skapa arbetsglädje. Det finns gott om bevis för att människor behöver en mening,” skriver han.
Ett annat ord som återkommer i intervjuerna med pro bono-arbetande advokater och byråjurister är värderingar. Insatserna ska spegla byråernas och medarbetarnas värderingar. Och eftersom värderingar skiljer sig åt kan insatserna också variera mycket. Advokaterna och juristerna i detta fokus beskriver allt ifrån inspirerande föreläsningar för och samtal med tonåringar, via juridisk hjälp till Stadsmissionen och privatjuridisk rådgivning åt människor som annars inte kan ta hjälp av en advokat, till försvar av demonstranter som åtalas och inte har rätt till offentliga försvarare.
Traditionen skakas
Svenska advokater som intervjuas om sitt engagemang återkommer alltid förr eller senare till situationen i USA. Och pro bono-traditionen är stark i USA, liksom i många andra anglosaxiska länder. Men just nu skakas traditionen om. I sina presidentdekret mot ett antal advokatbyråer har president Donald Trump bland annat riktat in sig på byråernas pro bono-projekt. Formuleringarna i presidentens dekret antyder att de angripna byråerna valt fel objekt att hjälpa, utifrån fel värderingar.
Att advokater utan kostnad ger av sin tid har dock inte presidenten något emot. De nio advokatbyråer som slutit avtal med presidenten för att återfå sina rättigheter har där förbundit sig att arbeta pro bono ett visst antal timmar, men för ändamål och aktörer som presidenten sympatiserar med.
Formuleringarna i avtalen är vaga och ännu vet förstås ingen om presidenten planerar att gå in och styra vilka projekt byråerna stöttar. Men risken finns, konstaterar Paul Hodkinson i sin kommentar på law.com. För vad ska en advokatbyrå göra om president Trump lämnar över ett ärende och kräver att det ska utföras pro bono?
Och även om det aldrig kommer några presidentbeställningar på pro bono-projekt kan den exekutiva maktens inblandning i advokatbyråernas meningsskapande pro bono-verksamhet redan ha gjort skada, menar Hodkinson. ”Misstanken vilar nu över varje pro bono-ärende. Både internt och externt kommer människor att fråga varför vissa fall antas – och om det finns andra, mer liberala projekt, som man förbigått med tystnad”, skriver han.
Pro bono-arbetet är kanske i farozonen i USA. I andra länder är det samtidigt på frammarsch. Danmarks advokatsamfunds styrelse antog i början av året en ny pro bono-deklaration, efter australisk förebild. Dokumentet är inte bindande för advokaterna, men advokatbyråer som ansluter sig förväntas uppfylla vissa krav. De anslutna byråerna ska också årligen rapportera in utfört pro bono- arbete till advokatsamfundet, som därmed får en bild av kårens samlade insatser.
I sin ledare i danska samfundets tidning Advokaten förklarar samfundets ordförande Martin Lavesen satsningen. Han pekar på att det finns flera skäl till att advokater ska arbeta pro bono. Och även Lavesen återkommer till frågan om mening. Pro bono, skriver han, ”ger oss möjligheter att använda våra färdigheter och kunskap till att göra en konkret skillnad i människors liv”.
Många timmar blir det
Någon svensk pro bono-deklaration finns ännu inte. Inte heller vet vi hur många timmar svenska advokater skänker till allmännyttiga ändamål. Klart är att de är många, och att de har en stor betydelse för många individer och organisationer som annars skulle ha haft svårt att hävda sig. Att de dessutom skänker mening och glädje till dem som utför dem, och rent av kan bidra till rättsutvecklingen, kommer på köpet.
Danmarks advokatsamfunds pro bono-deklaration
Det danska advokatsamfundet har, med inspiration bland annat från det australiska pro bono-centrets stadga, formulerat en deklaration som ska utgöra ramen för anslutningen till den danska pro bono- modellen. Undertecknandet är frivilligt. Syftet med deklarationen är att stödja den fortsatta spridningen av pro bono-arbete inom advokatkåren.
Den som undertecknar deklarationen ska bland annat sträva efter att skapa en företagskultur där alla advokater och biträdande jurister får möjlighet att utföra pro bono-uppdrag som en del av sitt arbete. Undertecknarna ska också göra sitt bästa för att säkerställa att byråns medarbetare i genomsnitt utför 20 timmars pro bono-arbete per advokat och år.
Enligt deklarationen ska advokater och jurister i pro bono-arbetet leva upp till samma professionella och etiska skyldigheter oavsett om arbetet utförs pro bono eller för en (helt) betalande klient. Advokatbyråerna ska också delta i den årliga rapporteringen om företagets pro bono-initiativ till Advokatsamfundet.
Vad?
I USA har advokaters pro bono-arbete ådragit sig presidentens ilska, eftersom de, enligt presidenten, är politiska och missgynnar allmänheten. Men hur väljer svenska advokatbyråer sina samarbetspartners och vilka insatser som ska göras, och finns det insatser som inte är lämpliga att bistå med? Advokatens redaktion ville stämma av hur svenska byråer tänker om pro bono och vilket syfte insatserna fyller.
Hur?
Två affärsjuridiska byråer besöktes för intervjuer. Advokatens redaktör deltog också vid ett afternoon tea med gratis juridisk hjälp i Uppsala. Till det kom telefonintervjuer. Totalt intervjuades tre biträdande jurister, fem advokater, en amerikansk jurist verksam i Sverige och en företrädare för Stadsmissionen som får juridisk hjälp pro bono från en av de stora advokatbyråerna.
Slutsats
Advokaternas pro bono-projekt i USA har skakats om av presidentens agerande, och bedömare befarar att förtroendet för den viktiga institutionen kan ha skadats. I Sverige fortsätter byråerna oförtrutet med sina samarbeten, mer eller mindre långsiktigt. Pro bono tar sig många olika former, men gemensamt är att det bidrar till meningsskapande, det skapar stolthet och gemenskap och en känsla av att vara med och påverka samhället.