Annonser

Heckscher ny ordförande i Regeringsrätten

Sten Heckscher har hunnit pröva på mycket under sin karriär, och än vill han inte pensionera sig. Vid 65 års ålder tar han i stället över som ordförande i Regeringsrätten.

– Det är kul att få ett nytt jobb i mogen ålder, säger Sten Heckscher när Advokaten gratulerar honom.

Sten Heckscher är sedan 2005 kammarrättspresident i Stockholm. På sätt och vis innebar den posten att han gått varvet runt – Sten Heckscher blev hovrättsassessor i Svea hovrätt 1982 och är alltså domare i grunden.

Men Heckscher har också hunnit med mycket annat. Mellan 1996 och 2004 var han rikspolischef, dessförinnan statsråd och näringsminister i den socialdemokratiska regeringen. Han var generaldirektör för Patent- och registreringsverket 1991–1994 och har tjänstgjort i Justitiedepartementet i sammanlagt åtta år, bland annat som statssekreterare. Han har också varit rättschef i Arbetsmarknadsdepartementet. Sedan 2004 är Sten Heckscher dessutom medlem i Advokatsamfundets utbildningsråd och styrelseordförande i Stockholms universitets styrelse.

Besvärlig arbetssituation

– Jag tror att det är bra att ha varit på många olika arbetsplatser. Nu har jag ju en rätt ordentlig erfarenhet från kammarrätten också, och vet hur man får en domstol att fungera så bra som möjligt, säger Sten Heckscher.

Han konstaterar att det finns en del att göra i Regeringsrätten. Domstolen har en besvärlig arbetssituation och stora balanser.
– Jag är övertygad om att det finns saker man kan göra åt det som chef, men än vet jag inte vad. Låt mig komma på plats först, säger Sten Heckscher.

Sten Heckscher tillträder som regeringsråd den första oktober i år.

Ulrika Brandberg