Annonser

Hildary: En bra chef ska vara lite lat

Våga pröva, var lite lat och lita på medarbetarna. Det var vice riksåklagare Guntra Åhlunds tips till de kvinnliga juristerna på Hildarys septembermöte i Stockholm.

– Jaså, är det så du ser ut. Jag trodde att du var turk!

Så välkomnades Guntra Åhlund till sin notarietid inom åklagarväsendet. Trots detta har hon förblivit åklageriet trogen. Efter 30 år i yrket ångrar hon inte sitt val, även om makten har sin baksida.
– Åklagare fattar självständigt många för enskilda personer ingripande beslut, till exempel om tvångsmedel. Det kan vara ensamt, och det leder till en del sömnlösa nätter och grubblerier, sa Guntra Åhlund på Hildary.

Men ensamheten uppvägs av samarbetet med till exempel poliser, advokater och domare, fortsatte Åhlund, som själv ser kombinationen av självständighet och lagarbete som den stora tjusningen med yrket.

Fokus på ledarskap

Guntra Åhlund talade mycket om chefsrollen. Själv blev hon chef av en ren tillfällighet. Mycket kan man lära sig under resans gång, berättade Åhlund.
Men inte allt.
– Jag är övertygad om att en chef måste ha vissa personliga egenskaper med sig för att lyckas. Man måste vilja leda människor och bestämma.

Åklagarväsendet har förändrats under hennes år i yrket. Numera har man inom myndigheten fokus på ledarskap, berättade Guntra Åhlund. Unga medarbetare med intresse för att bli chefer har tidigt möjlighet att komma med i en chefsförsörjningsgrupp och få utbildning. Stor vikt fästs vid ledaregenskaper när man rekryterar chefer.

Åklagarmyndigheten har lyckats bättre än det övriga rättsväsendet och advokatkåren med att rekrytera kvinnliga chefer. Men Guntra Åhlund vill inte beskriva åklagare som ett kvinnoyrke.
– De som väljer att bli åklagare gör det för att få ett spännande jobb. Det är inget för trygghetsnarkomaner, säger hon.

Däremot har hon själv upplevt att yrkets frihet och den oreglerade arbetstiden är till glädje när man har småbarn ”som står som ett stelt kors när man ska ta på bävernylonoverallen på morgonen”, som Åhlund beskrev det.

Våga pröva

– Det är väldigt roligt att vara chef, sammanfattade Guntra Åhlund, och uppmanade alla som var sugna att prova på det.– Om man inte trivs är det bara att sluta. Vi försöker avdramatisera det där inom Åklagarmyndigheten, sa hon.

Guntra Åhlund bjöd också åhörarna på ett tips för att lyckas som chef.
– Var lite lat! Omge dig med duktigt folk, duktigare än du, och låt dem ta ansvar och sola sig i glansen när det går bra. Om det misslyckas är det du som chef som ska ta ansvaret.

Ulrika Brandberg