Annonser

Advokatrollen presenterades för unga sommarjobbare

Hur kan man försvara en mördare? Det var en av de frågor som väcktes när åtta brottmålsadvokater fick presentera advokatyrket för sommarjobbande Stockholmsungdomar.

På grund av coronakrisen försvann flera tusen sommarjobb för unga. Stockholms stad utlyste därför en upphandling, med syfte att skapa givande sysselsättning. Resultatet blev Beredskapslyftet: Sommar, där 1 000 unga fick delta i både praktiskt arbete och teoretiska pass. 

Som en del av det yrkes- och samhällsorienterande temat i Beredskapslyftet: Sommar ingick en föreläsning om advokatens roll.

Robin Söder, advokat på Försvarsadvokaterna Stockholm, fick frågan om han och några kollegor kunde tänka sig att föreläsa under sommaren. Fler än vad som behövdes ville medverka.

– Det finns knappast tomma platser på juristprogrammet, men jag tycker att det är viktigt att fånga så många unga som möjligt och nå även personer som annars inte hade tänkt på detta som ett yrkesval. Det är också viktigt att bilden av en advokat blir så sann och riktig som möjligt. Sist men inte minst är det roligt och lärorikt att föreläsa. Mängden frågor som strömmar in gör att man tvingas reflektera på ett sätt som sällan hinns med i vardagen med jobb och familj, säger Robin Söder.

En av frågorna som dök upp vid Robins föreläsning var den klassiska ”hur kan du försvara någon som begått ett mord”.

– Mitt svar är att när jag försvarar någon är det inte sällan personen säger att den inte har begått gärningen, och då försvarar jag en oskyldig. Det händer att personen döms, men utgångspunkten när någon säger sig vara oskyldig måste för mig som advokat vara att det stämmer. Jag tycker att jag fick förståelse, särskilt när jag kunde ge exempel på personer jag har försvarat, som objektivt visat sig vara oskyldiga. 

På grund av corona hölls föreläsningen via länk och Robin Söder tycker att det gick förvånansvärt bra att tala inför 100 ungdomar som satt uppdelade i olika klassrum.

– Det blev levande trots att jag inte kunde se dem. Det här skulle man kunna göra i större skala. Som advokat har man inte jättemycket tid, men kan man nå 300–400 samtidigt … då ger tekniken möjligheter.

 

Tidskriften Advokaten har pratat med två ungdomar som båda beskriver föreläsningen om försvarsadvokatens roll som inspirerande och lärorik.

– Man fick lära så mycket nytt om hur rätten fungerar, hur lång tid det tar att skapa nya lagar, och vilket hårt arbete som ligger bakom rättssystemet, berättar Flinga Nilsson som är 15 år och efter sommaren ska påbörja sin gymnasieutbildning, samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap.

– Vi fick även höra om hur advokater arbetar och att man måste koppla bort sina privata åsikter. Att det finns olika synvinklar på allt, att man får försöka se saker på nytt sätt samtidigt som man måste ha förståelse för brottslingar exempelvis, fortsätter Flinga Nilsson, som blev nyfiken på advokatyrket.

Även Gustav Stefansson som är 17 år och ska börja i andra ring på musikprogrammet på Södra Latin, uppskattade föreläsningen.

– Jag fick insikter inte minst i hur det är att jobba inom området och hur en advokat arbetar. Det är många små detaljer som man inte tänkt på och det får en att fundera på vad man vill göra i framtiden, det verkar vara ett ganska roligt alternativ från det jag har hört nu, säger han.

Bakom Beredskapslyftet: Sommar stod Novaregruppen tillsammans med Fryshuset.

– Jag frågade Advokatsamfundets generalsekreterare, Mia Edwall Insulander, om samfundet kunde bidra till att ge ungdomarna insikt i rättssamhället och advokatyrket, hon gillade idén och hjälpte oss att hitta advokater som ville ställa upp, säger Fredrik Hillelson, Novares grundare.

– Vi har dragit ihop allt på mindre än en månad och är väldigt glada över att organisationer som Advokatsamfundet ställer upp. Det kan göra skillnad för många unga, framför allt den här sommaren då mycket är annorlunda. Det är positivt att få vara med i ett sådant här projekt och få vad som för många är en första kontakt med arbetslivet, säger Delal Apak, vd för Novare Peritos och projektledare för Beredskapslyftet: Sommar.

Beredskapslyftet: Sommar

Totalt anställdes 1 000 ungdomar av Stockholms stad för att under tre veckor arbeta i satsningen Beredskapslyftet: Sommar. 

I projektet varvades praktiska inslag som odling, event och matlagning med mer teoretiska delar som cv-verkstad och föreläsningar om hur det är att vara exempelvis entreprenör eller advokat. Projektet finansierades av Stockholms stad, samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, Goldman Sachs, ­Investor, SEB och Tre.

Åtta brottmålsadvokater från olika advokatbyråer medverkade vid föreläsningarna om advokat­rollen: Linus Gardell, Sofia Hansson, Gustaf Linderholm, Nicolaus Rubensson, Daniel Svensson, Robin Söder, Ola Tingvall och Feđa Žiga