Annonser

Konferens om lusten i chefsskapet

Följ lusten och grip möjligheterna när de kommer i stället för att karriär-planera. Det budskapet gick som en röd tråd genom dagen när Nätverket Hilda inbjöd till konferens om kvinnligt ledarskap i advokatkåren och rättsväsendet.

Brigitte Mral, professor i retorik, inledde eftermiddagen. Hon forskar kring mäns och kvinnors olika språkliga kulturer.

– De olika kulturerna är lika bra och fungerar effektivt i olika situationer, och de är inte biologiskt grundade, betonade Brigitte Mral.

Men kvinnliga ledare bedöms utifrån andra måttstockar än män, påpekade hon. Genom att bli medvetna om samhällets stereotyper och sitt eget språk kan kvinnor klara sig bättre.

Brigitte Mral gav konkreta tips på hur kvinnor kan öka sin pondus i arbetslivet. Det handlar till exempel om att undvika ord som ”kanske” och ”lite” i sina inlägg vid sammanträdesbordet. Att tala högt, men lugnt och med lågt tonläge och påstå saker i stället för att fråga var andra uppmaningar till nuvarande och blivande chefer.

– Direkt och rak kommunikation är effektiv, och det är bra att tänka på som ledare, sa Mral.

Engagemanget har fått styra

– Jag tror inte på karriärplanering. För mig har engagemanget varit det avgörande. Om man är engagerad gör man ett bra jobb, och då kommer också erbjudandena.

Det förklarade Systembolagets vd Anitra Steen som frågades ut av moderatorn Annika Ström Melin. Steen berättade om hur hon klarat perioden av mediestorm runt Systembolaget, och vad som ger henne glädje i chefsskapet.

– Mycket handlar om att se medarbetarna lyckas och att se resultat av arbetet, sa Anitra Steen.

Glädje och engagemang var också återkommande begrepp i den avslutande paneldebatten.

– Man ska ha roligt här i livet, på jobbet också, sa Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Gudrun Antemar.

Viktigt med fler kvinnliga chefer

Paneldeltagarna var eniga om att könsblandade grupper fungerar bättre än enkönade. Dessutom är kvinnorna halva mänskligheten, och vi måste ta tillvara den kompetens som finns också i den halvan, påpekade Gudrun Antemar.

– Jag är övertygad om att det påverkar verksamheten till det bättre att jag är med och bestämmer, sa länspolismästare Ulrika Herbst, som inte tvekade om sin förmåga.

Visst behöver man ändra på rutiner och strukturer för att unga kvinnor ska vilja ta steget till chefsrollen, menade paneldeltagarna. Men det krävs också en insats från kvinnorna själva.

– Tjejerna måste ta ett steg fram och skicka signaler om att de är intresserade, sa advokat Catharina Wikloff.

Ulrika Brandberg

Fakta/Hilda

Hilda är ett nätverk för att stödja kvinnor i deras professionella utveckling inom advokatkåren och rättsväsendet. Målet är att skapa förutsättningar för kvinnor att utvecklas i respektive yrke och därmed öka antalet kvinnliga chefer och delägare. I nätverket ingår ett trettiotal av landets ledande kvinnliga jurister, bland andra advokater, domare, åklagare, generaldirektörer och poliser.

Hilda skapades vid ett möte på Advokatsamfundets kansli den 18 januari 2006, och fick sitt namn efter dagens namnsdagsbarn.

Konferensen Våga vilja vara chef är ett av Hildas aktuella projekt. De två övriga är lunchklubbarna Hildary och mentorsprogrammet Sofia.

Läs mer om Hilda på Advokatsamfundets hemsida: www.advokatsamfundet.se.