Annonser

Advokatsamfundspodden

Hur ofta lyssnar du på en podd? Att intresset för att lyssna på podcasts ökar visar statistik från bland annat Mediebarometern. Det är inte så konstigt. Det är ett lätt sätt att lära sig mer om något eller bli underhållen.

Själv lyssnar jag ofta på poddar när jag promenerar till eller från jobbet. Det finns ett stort utbud och det går alltid att hitta någon podd som är extra intressant. Podcasts har funnits (lite beroende på hur man räknar) ända sedan år 2000 så vi är långt ifrån först på bollen men nu är det dags! Advokatsamfundspodden sänder sitt första avsnitt i slutet på juni.

Det finns poddar som diskuterar juridik på olika sätt men ingen podd som har Advokatsamfundets perspektiv. Vi har ett unikt perspektiv i rättssamhället som det är både spännande och angeläget att prata om. Vi har så mycket att berätta och diskutera! I vissa debatter i media som berör rättsväsendet upplever jag en både polariserad och infekterad ton som inte gynnar informationsinnehållet. Det blir tyvärr ibland både hånfullt och nedlåtande. I vår podd ska gäster av skilda uppfattningar kunna samtala om ämnen på ett konstruktivt och respektfullt sätt.

Podden riktar sig till alla som är intresserade av juridik och rättsfrågor, det vill säga advokater och jurister på advokatbyråer, andra aktörer i rättssamhället och alla andra som har ett samhällsintresse. Förhoppningsvis kan vi ta upp en hel del ämnen och frågor som det råder okunskap eller missförstånd kring. Jag ser också fram emot att våra gäster i podden får prata till punkt och utveckla sina resonemang.

Vi tar upp ämnen som advokater och Advokatsamfundet arbetar med. Eftersom det finns advokater specialiserade inom i stort sett alla rättsområden har vi möjlighet att ge insiktsfulla perspektiv på det mesta. Vi lyfter också aktuella och viktiga frågor som Advokatsamfundet arbetar med, som exempelvis advokatetiken, remissvar i olika lagstiftningsfrågor, arbetsmiljön på advokatbyråer och ungas syn på en framtid som jurister och advokater.

Podden modereras av Willy Silberstein. Han är en mångårig och erfaren journalist bland annat från Ekot. Willys medverkan gör att det som sägs i podden sätts under lupp och ifrågasätts. Det tror jag är bra, så att vi inte endast blir strukna medhårs – allt för att skapa en spänstig diskussion och en bra podd. I många avsnitt bjuder vi in olika gäster från juridikens värld. Redan i första avsnittet, som handlar om advokatetik, medverkar både disciplinnämndens ordförande Börje Samuelsson och Högsta domstolens ordförande Anders Eka.

Jag hoppas att ni går in på någon av alla de plattformar där poddar finns och lyssnar och väljer att prenumerera. Det kommer många fler spännande avsnitt efter sommaren, en gång i månaden, med publicering av avsnitt 2 i slutet på augusti.

Synpunkter på och tips till podden välkomnas! Hör gärna av dig till info@advokatsamfundet.se.

Trevlig lyssning och glad sommar!

Mia Edwall Insulander
mia.edwall.insulander@advokatsamfundet.se