Annonser

Advokat på nytt: Naalamiley Gångare Grede

Jag gillar entreprenadrätt därför att det är konkret

Naalamiley Gångare Grede, MAQS Advokatbyrå i Stockholm, återinträdde i Advokatsamfundet den 10 oktober efter nära tre år som bolagsjurist på Swedavia.

Du har arbetat som både domare, advokat och bolagsjurist. Vad tycker du har varit mest givande i de olika branscherna?

– Alla yrkena har sina för- och nackdelar, och jag kan helt ärligt säga att jag har trivts i alla roller. Med domarrollen uppskattade jag, förutom att arbetet är otroligt givande och intellektuellt stimulerande, att jag kände att jag även gjorde en god samhällsinsats och bidrog till att upprätthålla rättsstaten Sverige.

– Det jag har uppskattat mest i både rollen som advokat och bolagsjurist är att jag har kunnat specialisera mig på ett rättsområde. Den möjligheten finns inte i domstol, utan där är man mer av en generalist.

Vilken är den viktigaste erfarenhet du tar med dig från tiden som bolagsjurist?

– Framför allt har jag blivit ännu bättre på att värdera risker och vara mer affärsmässig i min rådgivning. Den viktigaste erfarenheten är insikten om hur det fungerar i en beställarorganisation och hur man bedriver ett byggprojekt från ax till limpa. Som advokat blir man oftast involverad i en mindre del i ett större projekt. Man är sällan involverad i verksamheten på samma sätt som när man är bolagsjurist och verkligen arbetar i projektet.

Du är inriktad på entreprenad- och konsulträtt. Vad är mest intressant med det?

– Jag gillar entreprenadrätt just därför att det är konkret. Det är något som ska byggas eller anläggas, och det är något man lätt kan relatera till. Jag inbillar mig att entreprenadjuridik, till skillnad från många andra rättsområden, är väldigt integrerat i branschen. Ett entreprenadavtal som man har skrivit kan man räkna med inte hamnar i byrålådan, till skillnad från många andra avtal som skrivs och sedan bara plockas fram när parterna blir osams. Tvärtom kommer parterna, entreprenören och beställaren, att verkligen leva med avtalet dagligen under hela entreprenadtiden. Som jurist är man ofta ganska mycket ”hands on” i projekten. Man kan vara ute på byggen och springa, delta på besiktningar och andra möten och se entreprenadavtalet som man har skrivit förvandlas till ett konkret objekt. Det är väldigt kul. I synnerhet när projekten blir lyckade, om man sedan går förbi huset och vet att man har bidragit på ett litet hörn till att det faktiskt står där.

– Nu närmast ser jag fram emot att BKK ska presentera nya standardavtal och att se hur branschen tar emot dem.