Notiser
Nr 6 2024 Årgång 90Åklagarna vill ha prejudikat
Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har under sommaren listat de områden där det enligt dem skulle behövas tydligare vägledning från domstolarna i form av prejudikat. Listan över områden där det enligt de båda myndigheterna saknas prejudikat rymmer bland annat följande: straffansvaret vid näringspenningtvätt, straffansvaret vid ekobrott i företag, bedömningen av om vapenbrott är grovt eller av normalgraden samt hur hedersmotiv ska påverka straffvärdet för en gärning.
Åklagarmyndigheten: Prioriterade prejudikatfrågor 2024
JO: långa handläggningstider problematiska
JO kritiserar Svea hovrätt för långa handläggningstider i ett brottmål. Handläggningstiden i det aktuella målet uppgick till två år och tre månader. I sitt yttrande tar chefs-JO Erik Nymansson också upp frågan om de generellt långa handläggningstiderna i brottmål, så kallade förtursmål undantagna. JO anser att den bild av situationen i hovrätten som har kommit fram är bekymmersam.
JO konstaterar också att situationen inte är unik för Svea hovrätt, och överlämnar sitt beslut till riksdagen och regeringen, eftersom dessa ytterst ansvarar för domstolarnas situation och resurstilldelning.
Mannheimer Swartling stöttar GAIN
Organisationen GAIN UK, Girls Are Investors, etablerar sig nu i Sverige och inleder ett samarbete med advokatbyrån Mannheimer Swartling. GAIN arbetar med att stötta unga kvinnor och icke-binära studenter att komma ingång med investeringar. Ytterst är syftet att främja en ökad mångfald och inkludering på kapitalmarknaden. Inom samarbetet kommer Mannheimer Swartling att erbjuda kostnadsfri rådgivning till GAIN.
Advokater skriver om vindkraftsveto
Tretton advokater från advokatbyråer som arbetar med energifrågor har skrivit till statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer, energi- och näringsminister Ebba Busch, samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. I brevet, som publicerades i nättidningen Altinget den 24 juni, uppmanar de regeringen att arbeta för att det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar snarast möjligt ska ändras så att kommunerna bland annat inte ska kunna dra in ett beviljat tillstånd i ett sent skede.
EU:s AI-förordning i kraft
Den 1 augusti, 20 dagar efter publicering i EU:s officiella tidskrift, trädde EU:s nya AI-förordning i kraft. AI Act, som den kallas på engelska, är den första lagen i sitt slag i unionen och en av de första i världen. Förordningen är riskbaserad och sorterar AI-system i olika riskkategorier för vilka det ska gälla olika regler. Förordningen finns att läsa på EU:s webbplats Eur-Lex.
HFD vill ha svar om kroppskameror
Högsta förvaltningsdomstolen har vänt sig till EU-domstolen med en begäran om ett förhandsavgörande om vad som gäller för uppgifter från en kroppsburen kamera. Frågan är vilken av artiklarna 13 och 14 i EU:s allmänna dataskyddsförordning som är tillämplig när personuppgifter hämtas in på detta sätt.
Frågan har väckts sedan Integritetsskyddsmyndigheten påfört en sanktionsavgift för ett bolag som använt kroppsburna kameror i samband med biljettkontroller i kollektivtrafik, med hänvisning till artikel 13. Efter överklagande undanröjde kammarrätten beslutet, eftersom domstolen ansåg att det är artikel 14 och inte artikel 13 som är tillämplig. HFD, mål: 870-23
Stödet till brottsoffer brister
Stödet till brottsoffer uppvisar brister och är långt ifrån likvärdigt över hela landet, visar en utredning genomförd av Brottsoffermyndigheten. Bara drygt hälften av Sveriges kommuner erbjuder till exempel riktat stöd till alla brottsoffer. Det saknas dessutom samordning mellan olika brottsofferstödjande aktörer. Enligt Brottsoffermyndigheten kan det starkt ifrågasättas om brottsofferstödet i praktiken uppfyller lagstiftningens krav.
Juristprogrammet populärast bland studenter
Juristprogrammet kommer på platserna ett till fyra när Universitets- och högskolerådet listar de program som haft flest behöriga sökande inför höstterminen. Allra flest behöriga sökande hade programmet vid Stockholms universitet, följt av juristprogrammet i Uppsala, Göteborg och Lund.
Sanktionsavgift för metapixel på webben
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har utfärdat en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor mot Avanza Bank AB. Anledningen är att banken använt en så kallad Meta-pixel på sin webbplats och app, vilket inneburit att uppgifter om exempelvis kunders värdepappersinnehav och kontonummer överförts till Meta. Avanza har nu ändrat sina rutiner för att leva upp till kraven på personuppgiftshantering.
Få fullföljer behandling mot brott
Bara en mindre andel av alla som avtjänar straff på anstalt eller inom frivården får och fullföljer behandling som ska motverka risken för återfall i brott, enligt Riksrevisionen. Personalbrist och överbelagda fängelser är de främsta anledningarna. Riksrevisionen rekommenderar bland annat att Kriminalvården ska se till att det finns tillräckligt med personal som kan bedriva behandlingsprogram och lokaler för att nå målen för behandlingsverksamheten.
Fortsatt svårt få kvalifikationer erkända
Hindren är fortsatt många för EU-medborgare som vill arbeta eller starta ett företag i ett annat medlemsland och det är fortfarande ett problem att få yrkeskvalifikationer erkända. Det visar en rapport från europeiska revisionsrätten.
EU antog ett direktiv 2005 för att underlätta erkännandet av yrkeskvalifikationer och hindra medlemsstaterna från att införa orimliga villkor för medborgarna. Men det finns brister i hur direktivet tillämpas av nationella myndigheter och Europeiska kommissionen, och den information som medborgarna har tillgång till är ofta otillförlitlig, skriver författarna.
Europeiska revisionsrätten, rapport 10/2024, Erkännande av yrkeskvalifikationer inom EU: en viktig mekanism som dock används sparsamt och på olika sätt.
Skärpta villkor för anhöriginvandring utreds
En särskild utredare ska på regeringens uppdrag göra en översyn av det svenska regelverket för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning. Syftet är, enligt regeringen, att anhöriginvandringen till Sverige ska bli mer restriktiv och ändamålsenlig. Villkoren för anhöriginvandring skärptes så sent som i höstas. Den nya utredningen ska redovisas senast den 25 augusti 2025.