Danskt disciplinärende i Den svarta svanens spår
Nr 6 2024 Årgång 90Advokaten som biträdde gängkriminella i danska tv-dokumentären har anmälts till Advokatnævnet.
Det danska advokatsamfundets styrelse har inlett ett disciplinärende mot en advokat hos Advokatnævnet, den danska motsvarigheten till disciplinnämnden för advokater. Den advokat som disciplinärendet gäller är en av de två danska advokater som förekom i den uppmärksammade dokumentärserien Den sorte svane (Den svarta svanen) som sändes i TV 2 Danmark under maj och juni.
Den sorte svane följer en dansk jurist som tidigare har haft förbindelser med den undre världen i Danmark. I programmet använder hon dold kamera för att filma möten med olika aktörer. Det framstår i tv-dokumentären som att de två advokaterna ger råd till gängkriminella om hur de kan utforma sin brottsliga verksamhet.
Programmet väckte mycket starka reaktioner. I början av juni träffade det danska advokatsamfundets ledning Danmarks justitieminister och skatteminister vid ett möte för att diskutera tillsynen över advokater som uppföljning på dokumentären.
Advokatsamfundets ledning presenterade en ny, skärpt modell för tillsynen. Modellen innebär en strängare tillsyn över advokaternas skyldigheter när det gäller penningtvätt och användningen av klientmedelskonton. Vid mötet dryftades också möjliga nya verktyg för att förhindra att advokater involveras i ekonomisk brottslighet liksom möjligheterna för stärkt samarbete mellan advokatsamfundets tillsynsverksamhet och olika myndigheter samt även bankerna.
Bland de åtgärder som övervägs finns höjd straffavgift för grova, samhällsskadliga brott mot god advokatsed, lägre tröskel för upphävande av rätten att utöva advokatverksamhet och tydligare advokatetiska regler mot penningtvätt.
Den nya tillsynsmodellen började utarbetas under hösten 2023. Den bygger på erfarenheterna efter ett år med förstärkt, riskbaserad tillsyn över advokater i Danmark och på en rad konkreta tillsynsärenden. Advokatsamfundet planerar att införa den nya tillsynsmodellen under hösten.
Den 12 juli lämnade det danska advokatsamfundets styrelse över en disciplinanmälan till Advokatnævnet, som är ett självständigt disciplinorgan. I anmälan begär styrelsen att Advokatnævnet tills vidare ska upphäva den anmälda advokatens rätt att utöva advokatverksamhet. Styrelsen begär också att hon ska fråntas rätten att uppträda som advokat medan disciplinärendet behandlas.
I dokumentären ger den anmälda advokaten råd och hjälp till den tidigare ledaren för ett mc-gäng. Det framgår bland annat att hon ska ha upplåtit sitt klientkonto för penningtvätt och lämnat ut polisens sekretessbelagda förundersökningsmaterial till gängledaren. Det danska advokatsamfundets styrelse polisanmälde redan i maj advokaten för medverkan till penningtvätt, utlämnande av hemliga uppgifter ur en brottmålsutredning och missbruk av allmän ställning, på grund av vad som förekom i tv-programmet.
En av de andra advokaterna som förekom i tv-serien valde tidigare under sommaren att självmant återlämna sin advokatlicens utan att ange några skäl. Både den advokatfirma där den advokaten arbetade och advokatsamfundets styrelse fortsätter sin granskning av honom.
Källor: advokatsamfundet.dk, advokatbladet.no, tv2.dk
Advokatnævnet
Advokatnævnet behandlar disciplinärenden mot advokater i Danmark. Nämnden består av 21 ledamöter. Ordförande och två vice ordförande är domare, som utses av Danmarks högsta domstol Højesterets president. Nio ledamöter utses av advokatsamfundet, nio ledamöter av justitieministern. Justitieministern fastställer också närmare regler om Advokatnævnets arbete.