Annonser

”Humor är ett underskattat verktyg”

Infiltratörer, sedelärande prejudikat och retorikens kraft i rättssalen. Henrik Olsson Lilja var en föreläsarna när advokatbyråernas sommarnotarier fick en närmare inblick i advokatyrket.

En klient, som var associerad till en mc-klubb, hade dömts till fängelse för grovt olaga hot. Efter att ha nekats prövningstillstånd av HD vidhöll han sin oskuld

– men bevisningen talade i motsatt riktning. Då berättade han plötsligt något som skulle förändra allt: ”Jag jobbar för polisen, jag är infiltratör”.

Straffet kom att halveras efter att en nådeansökan lämnats in till regeringen. 

– Det var en tankeställare jag fick i början av karriären. Mål kan ta oväntade vändningar, och det man tror sig veta kanske inte stämmer, sa advokat Henrik Olsson Lilja under sin digitala föreläsning inför advokatbyråernas sommarnotarier den 18 juni.

I år firar han 30 år på brottmålsbyrå – men egentligen hade han tänkt sig något helt annat. Parallellt med juridiken läste han ekonomi och hade den hårt prövade affärsjuristen (gestaltad av Tom Cruise) i filmen ”Firman” som förebild. I ljuset av den dystra arbetsmarknaden svarade han på en annons som utlovade ”goda framtidsutsikter”och fick napp. Den legendariske försvarsadvokaten Peter Althin blev hans läromästare, och på samma brottmålsbyrå skulle han stanna kvar i många år in­nan han startade eget. 

Ett av hans råd till sommarnotarierna tar avstamp i en matematisk princip. I det så kallade Pokermålet (NJA 2011 s. 45) ställdes frågan om poker bygger på skicklighet eller tur. En docent från Chalmers kunde visa att även om slumpmässiga faktorer initialt kan ha betydelse så vinner alltid den professionella pokerspelaren över amatören i längden. I detta finns en sedelärande slutsats att ta fasta på.

– Om ni är lite mer angelägna, lite mer förberedda än era kolleger, så kommer det att ge effekt. Det är ett uthållighetsyrke. ”Experience is a brutal master.”

Henrik Olsson Lilja framhöll vidare att retoriken ”är minst lika viktig som själva juridiken”. Till att börja med ska man frigöra sig från de långa, baktunga formuleringar som man lärt sig under studierna.

– I rättssalen är det tvärtom: det ska vara enkelt. Någon har sagt att ”retorik är som salongsberusning, man ska känna det men det ska inte märkas.”

För egen del har han tagit hjälp av såväl retoriska experter som stand up-komiker.

– Humor är ett underskattat verktyg. ”Storytelling” är viktigt: Vad gör en berättelse intressant? Samma innehåll kan förmedlas på helt olika sätt. Det får inte bli alltför kliniskt, det gäller att skapa nyfikenhet. 

– Att vara försvarare påminner om lärarrollen. Man måste vara pedagogiskt skicklig och man måste kunna mycket mer än vad som förmedlas i rättssalen.

Därefter var det dags för Maria-Pia Hope – advokat och tidigare Managing partner på Vinge – som gav en inspirerande föreläsning om sitt liv inom affärsjuridiken och vilka insikter hon fått längs vägen (möt Maria-Pia i Fokus på s. 20 och framåt).

Avslutningsvis berättade Sofia Rahm och Ebba Coghlan, jurister på Advokatsamfundets kansli, om samfundets verksamhet och om hur processen för att bli advokat går till.