Annonser

Alltid på advokatens sida

”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen […] en tid att plantera, en tid att rycka upp.” Står att läsa i Predikaren. Eller som ett tåg som närmar sig; fjärran, långt ifrån ser det ut att röra sig sakta. Men så närmar det sig, och svischar förbi under några bullrande sekunder för att sedan försvinna i fjärran.

Lite så är det i dessa dagar då Anne Ramberg, tidskriftens ansvariga utgivare, kansliets chef och – förstås – Advokatsamfundets generalsekreterare, arbetar sina sista dagar på Advokatsamfundet. Alla på kansliet har vetat om det länge, men ändå blir upplevelsen så stark, i dessa dagar. Olika känslor blandas, ett vemod över att en epok är över. Fast också en tydlig insikt om att nu råder uppbrottstid och kommande förändringar.

Med Anne Ramberg – eller Ankie som hon kallas av de anställda på kansliet – som ansvarig utgivare har redaktionens tillvaro i en mening varit trygg, på så vis att hon alltid backat upp, stöttat och engagerat sig passionerat i tidskriften Advokatens utveckling, läs mer på s. 16. Samtidigt har Ankie på ett konstruktivt sätt varit pådrivande, full av idéer och uppslag samt intresserad av medier. Just så som varje ansvarig utgivare borde vara.

Under hennes tid har tidskriften förändrats från grunden, från att ha haft karaktären av en traditionell, tämligen inåtvänd organisationstidning, till att bli en viktig spelare i Rättssverige och även återkommande i samhällsdebatten. Advokaten har fördjupats och rymmer numer, till skillnad från före Rambergs tid, gästkrönika, praktisk juridik, stora temasatsningar och månadens advokat.

Med Ankie som ansvarig utgivare har det alltid varit spännande dagar på redaktionen.

Om kung Gustav III har det sagts att det låg ett skimmer över hans dagar. Detsamma kan sägas här. Det låg ett skimmer över Anne Rambergs dagar.

Tom Knutson Chefredaktör