Annonser

Negra Efendić prisas för granskande journalistik

Negra Efendić, journalist på Svenska Dagbladet, tilldelas Advokatsamfundets journalistpris.

Grattis! Hur reagerade du när du fick veta att du fått årets pris?

– Jag blev enormt glad och kände mig hedrad! Det är ett väldigt fint pris att få. Det betyder oerhört mycket. Det är ett kvitto på att jag har gjort ett bra jobb. Jag känner mig väldigt stolt, säger Negra Efendić, som känner till Advokatsamfundets pris väl sedan tidigare och även flera av de personer som fått priset.

– Några av dem är mina journalistiska förebilder, så det känns stort att nu få det.

Negra Efendić får Advokatsamfundets journalistpris för sina reportage i migrations- och integrationsfrågor. Juryns motivering är: Hon vill i sina reportage förklara det oförklarliga och göra det oförståeliga förståeligt så att det blir en hel och rättvisande sanning men ingen överslätande förlåtelse.

Frågan om rättssäkerhet är, enligt Negra, den viktigaste frågan i dag i Rättssverige. När Negra Efendić genom sina artiklar om åldersbedömningar av asylsökande satte sig in i ämnet har hon insett värdet av rättssäkerhetens betydelse och vilka konsekvenserna kan bli när den brister. Hennes granskning startade med ett tips, som det ofta gör. Negra började undersöka och hittade allt fler frågor som saknade svar.

– Till slut ställde jag mig frågan. Får det verkligen gå till på det här sättet? Men då är det ofta svårt för en reporter att släppa uppslaget innan man fått svaret, säger hon.

I dag bevakar Negra Efendić frågor om migration och integration. Den egna bakgrunden i ett annat land kan göra att hon kanske, enligt henne, har en annan blick för frågorna. Negra, som är född i Bosnien, kom som flykting till Sverige 1993 i samband med de jugoslaviska krigen.

– Jag har ju varit med om en asylprocess. Och även om den har förändrats sedan dess så kanske jag har ett annat perspektiv och ser lite andra frågor.

Negra anser att hennes journalistkollegor generellt sett är duktiga på att bevaka det svenska rättssamhället. Flera av de stora avslöjandena under senare år, till exempel Kevin- och Kaj Linna-fallen, har skett tack vare skickliga journalister, konstaterar hon.

– Där är det journalistiken som med sin kraft fört frågorna framåt på ett avgörande sätt. Det hade inte hänt om det inte funnits envisa och duktiga journalister.

Negra är tacksam för den hjälp hon fått av advokater och jurister som arbetar med asylrätt när hon skrivit om åldersbedömningar. Hon tillägger att journalister behöver tips om sådant som inte står rätt till.

– Lyft luren och berätta för oss! Fast hjälp oss också när vi har frågor och inte förstår, vi är ju inte jurister.

Att Negra valde att bli journalist var inte någon slump. För henne fanns det inte något annat val.

– Jag kan inte tänka mig att ha något annat yrke. Det är det bästa yrket som finns, man kan ställa frågor och ta reda på saker. Jag upptäckte redan som tonåring vilken kraft det finns i journalistiken och hur viktigt yrket är.

Årets prissumma på 50 000 kronor är nu större än tidigare år. 

Vad ska du göra för pengarna?

– Det blir en lång och skön resa med familjen i sommar till att börja med. Den här granskningen har tagit enormt mycket tid och energi. Jag har levt med detta varje dag under ett halvår.

Negra trodde aldrig att den skulle bli så omfattande och vara så länge när hon inledde den.

– Det tar aldrig slut. Det är fortfarande inte slut.