Fokus Upphovsrätten och nätet

Slaget om upphovsrätten är långt ifrån över

Trots stränga domar och nya effektiva affärs­modeller finns det fortfarande problem kvar att lösa inom upphovsrätten till musik och film. Men åsikterna går isär om vad man kan och bör göra.

Ladda ner tidningen

Annons

PS. Chefredaktören har ordet

När faxen tystnar – tecken i tiden

Faxen, som av många spåddes en lysande framtid en gång i tiden, blev ännu en uppfinning som förpassades till kyrkogården för tekniska apparater.

Ett liknande öde har cd-skivan rönt. När tidskriften Advokaten för drygt tio år sedan, nr 1 2008, uppmärksammade tillståndet för upphovsrätten illustrerades omslaget av den då heta cd-skivan. Bland dagens unga är kunskapen om cd-skivan milt uttryckt begränsad.

Då, för tio år sedan, var både Piratpartiet och Pirate Bay i fokus för debatt och mitt i striden om upphovsrätten. Så är det inte sommaren 2018.

I dag är nya tekniklösningar och betalningsmodeller, som Spotify, Netflix och HBO, på plats hos miljontals användare. Det är lätt att tro att slaget om upphovsrätten därmed är över. Men så är inte fallet visar fokus i denna utgåva.

Ständigt föds nya illegala fildelningssajter som använder sig av ny teknik. Vilket i sin tur gör lagstiftningen svår att tillämpa. De nya lagliga digitala tjänsterna sätter också fingret på hur globala jättar som Youtube och Facebook lockar besökare med samma material men utan licenskostnader.

Slaget om upphovsrätten tycks vara en evig dans där teknikutveckling och affärsidéer ständigt möts och virvlar vidare.

Tom Knutson
Chefredaktör