Annonser

Vägar för att stoppa kränkningar på nätet

Det är många som råkar illa ut på internet. Fast det finns olika vägar att komma tillrätta med nätattacker. Datainspektionen efterlyser dock ytterst en förändrad lagstiftning till skydd mot kränkningar.

– Med internet har ett nytt forum att begå förtalsbrott på tillkommit, konstaterar Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Om man råkar illa ut är hans uppmaning att kontakta den som har lagt upp uppgifterna. Oftast är det fråga om ett misstag och då kan man lösa problemet direkt.

I de fall där det finns en medvetenhet om att publicera uppgifterna, kan benägenheten att få den som har lagt ut uppgifterna vara lägre.

Är det en blogg så är den upplagd någonstans på ett webb- eller blogghotell, vilka i sin tur har användarvillkor. Då kan man läsa villkoren och kontakta webb- eller blogghotellet och fråga dem om vad som är tillåtet enligt deras användarvillkor.

Datainspektionen har även en särskild hemsida, www.kränkt.se alternativt www.krankt.se, som riktar sig till den som råkat illa ut på internet. I första hand vänder den sig till unga, men även vuxna kan ha stor nytta av hemsidan. Här finns information till vad den som har blivit kränkt på internet kan göra.

– Tanken är att hemsidan ska fungera som en hjälp till självhjälp, förtydligar Jonas Agnvall.

Ett problem vid kränkningar är att det är lätt att vara anonym på internet. Det gör att det kan vara svårt att ta reda på vem det är som har lagt ut specifika uppgifter. Det är svårt även för Datainspektionen.

Vid vissa svåra fall kan Datainspektionen gå in och göra en polisanmälan. Men Datainspektionen kan inte av resursskäl ta upp alla klagomål som kommer till myndigheten, utan man tvingas att göra en prioritering och väljer då ut ett antal så kallade pilotärenden. Det senaste året har det handlat om 20–30 ärenden.

Jonas Agnvall poängterar att Datainspektionen inte är en brottsutredande myndighet, utan man arbetar med tillsyn och förelägganden. Det som faller inom Datainspektionens område är det som omfattas av personuppgiftslagen. En hel del faller utanför myndighetens ansvarsområde, till exempel företag som har utgivningsbevis.

– Datainspektionen kan ju inte granska vad Aftonbladet har skrivit på internet. Men det kan dataskyddsmyndigheter i andra europeiska länder göra när det gäller medier, säger Jonas Agnvall.

Möjligheterna att få sökmotorn Google att ändra i sökkriterierna då man blivit uthängd på internet är svårt, enligt Jonas Agnvalls erfarenhet.

– Man kan fråga sig vilket ansvar Google har för det som publiceras på nätet. Google är en sökmotor som indexerar. Ansvaret ligger på den som har publicerat uppgifterna på ursprungssidan. Men många upplever just Googlesökningen som det jobbigaste i samband med kränkningar på internet. Men Google som sådant har ett högst begränsat ansvar för det som läggs ut, säger han och tillägger att reglerna om förtal gäller även på internet som i övriga delar av samhället.

– Grundregeln för internetpubliceringar enligt personuppgiftslagen är att det är tillåtet att publicera och behandla personuppgifter så länge de inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Det handlar om att göra en helhetsbedömning. Men det är inte detsamma som att den enskilde känner sig kränkt, säger han.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund har i olika sammanhang, förklarat att personuppgiftslagen inte är anpassad för internetpubliceringar och efterlyst en allmän regel till skydd mot kränkningar. Utgångspunkten har varit att det skulle kosta i efterhand att kränka någon.

År 1998 när EU:s dataskyddsdirektiv implementerades i Sverige, som personuppgiftslagen, var internet ännu i sin linda. I dag pågår det, berättar Agnvall, en diskussion på det europeiska planet att anpassa dataskyddsdirektivet utifrån hur internet har utvecklats.

Tom Knutson och Ulrika Brandberg


 

Läs mer

Motverka otillåten påverkan. En handbok för myndigheter om att förebygga trakasserier, hot, våld och korruption, Brå, 2009. Handboken vänder sig främst till myndigheter, men innehåller en hel del råd som kan vara till nytta även för advokater. Handboken kan laddas ner från Brås webbplats.
Faktablad Kränkt på internet? Gör så här!, Datainspektionen. Kan hämtas på Datainspektionens webbplats.
www.psykolegalis.com Företaget Psykolegalis webbplats innehåller bland annat mer information om effektiva arbetsallianser och olika typer av klienter.
www.krankt.se Datainspektionens webbplats för dig som känner att du blivit illa behandlad på internet.