Annonser

Att förena yrke och passion

Oräkneliga är alla barn och ungdomar som drömt och drömmer om att bli proffs i sin favoritidrott.

Så även undertecknad som länge förgäves fantiserade om en proffskarriär i ishockey i Nordamerika under senare halvan av 1970-talet. Där några av de ikoniska lagen var Montreal Canadiens, Philadelphia Flyers och Toronto Maple Leafs; slagsmålen var många och spelarna ofta långhåriga, mustaschprydda och utan hjälm. Lockande äventyr för en tonåring.

Nåväl, försvinnande få når målet att bli proffs. 

Andra, inte heller de är många, lyckas förena sin idrottspassion med en yrkeskarriär. I denna utgåvas fokus berättar flera advokater om hur de förenar sin vurm för idrott med advokat­yrket. 

Idrotten är en del av den svenska folkrörelsen, som bärs upp av otaliga ideellt arbetande föreningsmedlemmar. Advokater är efterfrågade och utför viktigt arbete i föreningslivet.

Samtidigt finns det en annan verklighet. En central drivkraft till att alltfler advokater kan förena sitt idrottsintresse med yrket är att idrottsmarknaden växer snabbt i takt med en tilltagande kommersialisering. Prislapparna för sändningsrättigheter blir allt mer uppskruvade, till exempel uppges tv-bolaget Discovery ha betalat 540 miljoner kronor för rätten att sända de allsvenska matcherna under åren 2020–2025. 

Åsikterna går isär om kommersialiseringen är bra eller dålig för idrotten. Likväl är den ett faktum.

Tom Knutson
Chefredaktör