Annonser

Årets journalistpristagare

Drivs av nyfikenhet på samtidens stora frågor

Årets journalistpristagare, DN-journalisten Niklas Orrenius, räds inte de stora demokratifrågorna. I tider av kollektivt dåligt minne är det journalistikens uppgift att förklara och ge ett bredare perspektiv på skeenden, menar han. 

Niklas Orrenius befann sig på en flygplats i Irak, på väg hem från en reportageresa i Syrien, när Anne Ramberg ringde för att berätta om priset.

– Det var helt overkligt. Jag kunde inte riktigt ta in det, säger Niklas Orrenius.

När denna intervju genomförs sitter Niklas Orrenius i ett litet skrivarbås på Sydsvenskans redaktion i Malmö och arbetar med ännu ett reportage från Syrien och flyktinglägret al-Hol. Kanske får skrivandet fungera som hans sätt att smälta de fruktansvärda upplevelserna i spåren av kriget.

al-Hol är stort som en medelstor svensk stad, och fullt av mödrar och barn, berättar Niklas, och fungerar i praktiken mer som ett fångläger än ett flyktingläger. 65 procent av invånarna är barn, många av dem undernärda och sjuka. Många av de vuxna omfamnar fortfarande den extrema IS-ideologin. 

Men vad är det då som driver pristagaren att utsätta sig för obehagliga och omskakande upplevelser som besöket i al-Hol? Nyfikenhet, svarar Niklas.

– Jag är nyfiken för egen del på dagens stora frågor, kopplade till globalisering och demokrati, frågor som ställs på sin spets i en demokrati som också försöker hantera en massa krockar i samhället. När jag sedan förstår en liten skärva av dem får jag också en väldig lust att berätta om den lilla skärvan för folk, säger han.

Som 45-åring med 25 års erfarenhet av journalistyrket har han hunnit skaffa sig en faktabas om demokrati och de ämnen han undersöker. Samtidigt inser han att det ännu finns mycket kvar att förstå.

– Det är en väldigt bra position, för då behåller man nyfikenheten, säger Niklas.

Liksom alla andra journalister har Niklas Orrenius fått uppleva nedskärningar på redaktionerna, och hört hur traditionella medier dömts ut som omoderna och överflödiga. Ändå finns det hopp för journalistiken, anser han.

– Människor törstar efter längre berättande reportage i skärningspunkten mellan nyheter och reportage. Journalistikens ”unique selling point” är att den kan på ett brett och lättillgängligt sätt ge en fördjupad förståelse för samhällsfrågor, säger Niklas Orrenius, och tillägger att de snabba nyheterna kan fås på andra platser.

Årets pristagare har en närmare relation till advokater än de allra flesta journalister. Niklas Orrenius är nämligen uppvuxen i en juristfamilj, med pappa som var och är brottmålsadvokat och mamma som var polischef.

– Mina föräldrar hade ofta olika perspektiv på saker och ting. Det var stimulerande och roligt att växa upp i ett hem där man diskuterade rättsprinciper, säger Niklas Orrenius.

Även Niklas farfar var advokat. Niklas mamma lämnade så småningom polismyndigheten och blev även hon advokat. Båda föräldrarna är fortfarande verksamma i Östergötland, men vet när intervjun görs inget om priset.

Årets prissumma är 50 000 kronor, pengar som kommer väl till pass för Niklas Orrenius.

– De ska gå till en present till min fru, som av klimatskäl inte längre flyger. Jag och min äldsta dotter har köpt en komplicerad och dyr tågresa för hela familjen till Portugal, där vi tidigare bodde en period. Tack vara priset behövde jag inte fundera så mycket på kostnaderna. 

Priskommitténs motivering
Niklas Orrenius får Sveriges advokatsamfunds journalistpris för sin förmåga att uthålligt och med både känslomässig närvaro och saklig distans återge fasansfulla situationer och berättelser, såsom intervjun med kvinnorna inifrån ISIS-lägret.

Om Niklas Orrenius
Niklas Orrenius är född 1973 i Motala och bosatt i Malmö. 1997 började han som reporter på Sydsvenskan. 2013 kom han efter ett år på Expressen till Dagens Nyheter där han fortfarande är verksam.

Orrenius har skrivit fem böcker och fått flera utmärkelser för sitt skrivande, bland annat Stora journalistpriseti kategorin Årets Röst 2016.

Ulrika Öster