Fokus

IT – ett tveeggat svärd

Dagens advokater är engagerade och tycker om sitt arbete, men samtidigt upplever många stress och tycker att tempot ökat. Det är tydligt att IT-revolutionen nått advokatkåren med full kraft. IT-utvecklingen påverkar advokatens arbetsliv och fritid. ­Utvecklingen är ett tveeggat svärd. Det visar årets stora undersökning om hur Sveriges advokater mår.

Ladda ner tidningen

Annons

PS. Chefredaktören har ordet

Arbeta smartare

När kraven redan är höga och pressen och stressen ökar då börjar de allra flesta i andra yrkeskategorier må dåligt och vill hellre fly än illa fäkta. Men så fungerar inte advokaterna. Tvärtom, då taggar de till, skärper sig ytterligare och trivs än mer, visar årets advokatundersökning.

Fast alla, till och med advokater, har en gräns för hur länge man kan vara uppkopplad och taggad. Vila, återhämtning är avgörande. Men IT-revolutionen har förändrat det. Visserligen har advokater dragit stor nytta av IT. Myntets baksida är att det kan bli si och så med återhämtningen. Fast projektledaren för årets advokatstudie, Jens Näsström, är hoppfull att just advokatkåren kan undvika de negativa sidorna av IT-utvecklingen. Näsström understryker att advokaterna är en målinriktad grupp av självständiga, effektiva individer som kan bryta den negativa sidan av IT-utvecklingen och ta kontroll över IT i sina liv och motverka dess negativa effekter.

Så hem och njut i sommar och gör det extra bra med de tips som ges i denna utgåva av Advokaten.

Trevlig sommar!

Önskar redaktionen

Tom Knutson
Chefredaktör