Annonser

Elisabet Fura blir ny chefs-JO

I november utsågs Sveriges domare i Europadomstolen Elisabet Fura av riksdagen till ny chefsjustitieombudsman. En naturlig fortsättning på arbetet med att bevaka individers rättigheter, tycker Elisabet, som ser fram emot att återvända till Stockholm efter nio år i Frankrike.

– Det har varit en fantastisk tid i Strasbourg och jag har haft ett jätteroligt uppdrag. Men jag visste ju att det skulle ta slut och jag hade börjat fundera på vad jag skulle göra sedan, säger Elisabet Fura.

Under nästa år lämnar hon sin post som Sveriges domare vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter, när hennes mandatperiod är slut. Något omval är inte möjligt enligt domstolens regler.

Redan för knappt ett år sedan fick Elisabet Fura frågan om hon var intresserad av uppdraget som chefs-JO. Under tiden som gått har Elisabet underkastats både en noggrann granskning av KU och säkerhetsprövning av Säpo, innan hon i mitten av november föreslogs som chefs-JO av ett enigt konstitutionsutskott. Den 24 november valdes hon sedan formellt av riksdagen.

Att gå från Europadomstolen till JO kändes naturligt, berättar Elisabet Fura. Hon ser JO:s kontroll av att myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar som en parallell verksamhet till Europadomstolens, även om JO inte är en domstol. Det är ju i första hand de inhemska myndigheternas och domstolarnas uppgift att respektera europakonventionen och där har JO en viktig roll.

Men kommer då inte klagomål på den svenska Försäkringskassans långa handläggningstider och annat som kommer in till JO att kännas en smula futtigt för den som i åtta år har dömt i mål som rör allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter?

Elisabet Fura skrattar lite, men blir sedan allvarlig.

– Nej, det tror jag inte. Bakom varje klagomål, oavsett om det kommer till Europadomstolen eller JO, finns en individ som känner sig kränkt. Det är detsamma oavsett om det handlar om en stor princip eller en mindre teknisk fråga. Kränkningar av individers rättigheter är alltid viktiga att ta tag i, säger hon.

Innan hon blev domare verkade Elisabet Fura som advokat. Men att återvända till advokatvärlden kändes aldrig riktigt aktuellt.

– Jag tycker att advokatyrket är ett av de mest fantastiska yrken som finns, och jag ångrar inte en dag på advokatbyrån. Men allt har sin tid, och när man är så gammal som jag vet man att livet inte är oändligt och att man kanske inte får så många nya chanser att pröva något nytt, säger Elisabet.

Hon tillägger att advokatvärlden naturligtvis förändrats en hel del under hennes domarår.

– Att gå tillbaka till det som var är inte möjligt. Det skulle vara nästan som att börja på något nytt också att bli advokat igen, konstaterar Elisabet.

– Jag ser fram emot en nystart, och jag känner ödmjukhet inför uppdraget. Under beredningsför­farandet innan jag valdes fick jag frågor om vad jag ville reformera med JO. Men det kan ju inte jag uttala mig om nu. Det ska bli roligt att träffa mina nya arbetskamrater och att lära mig vad jag behöver, och jag är oerhört glad och stolt över förtroendet, avslutar Elisabet Fura.

Elisabet Fura väntas tillträda som chefs-JO den 1 juni 2012. Hon efterträder Cecilia Nordenfelt som går i pension.

Om Elisabet Fura
Elisabet Fura är född 1954 och tog sin jur. kand. vid Stockholms universitet 1979. Under åren 1985–2003 var Elisabet Fura verksam som advokat och bland annat ordförande i Sveriges advokatsamfund (1999–2001). Förutom att ha deltagit i ett flertal offentliga utredningar i Sverige har Elisabet Fura också en rad internationella uppdrag bakom sig. Hon har bland annat varit ordförande i en internationell sammanslutning av advokater och deltagit i olika biståndsprojekt på det rättsliga området i till exempel Ryssland, Laos och Vietnam.

I april 2003 valdes Elisabet Fura till domare i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Sedan september 2010 är Elisabet Fura hedersdoktor vid juridiska fakulteten vid Stockholms universitet. Hon är också en av de ursprungliga medlemmarna i nätverket Hilda, en så kallas Storhilda.