Annonser

Vad är normalt och inte?

Underliga tider. Kanske tycker man alltid så? Sällan tänker någon, att nu råder normala tider. Men ibland är de mer underliga, som i dessa dagar. 

I Mälardalen la sig inte isarna i vintras som en följd av en rekordvarm vinter i södra Sverige. Illa för alla långskridskoåkare och vinterälskare. Sedan kom den från Kina utsläppta coronapandemin. Och med ens kändes vintern betydligt mer normal.

Världen befann sig i ett nytt och för dagens levande helt okänt tillstånd. Plötsligt hade vi fått en ny värld. Där inte någon kommer undan. Permitteringar, varsel, social distansering, inställda studentfiranden, många sjuka, och det sorgliga med de gamla som dog på äldreboenden i skrämmande antal. Och världsekonomin som tvärnitade i stort sett. 

Även advokatbyråer och stora delar av rättsväsendet har fått ställa om sin verksamhet till en ny och radikalt annorlunda vardag i coronapandemins spår. Flera advokatbyråer ser en ändrad inriktning på uppdragen. Samtidigt råder en avvaktande stämning och en undran om de långsiktiga konsekvenserna, läs mer i Fokus i denna utgåva.

Också redaktionen har fått arbeta på distans som så många andra. Och även redaktionen drabbades av märkliga, svåra och långvariga förkylningar, som kan ha varit covid-19. Först undertecknad och sedan redaktören för Fokus. Tack vare att tidskriftens frilansmedarbetare Eva Ekholm kunde hjälpa oss mitt i pressläggningen och intensivt arbete gick det att få ihop denna utgåva.

Vi på redaktionen är mitt i all coronakris glada över den uppskattning ni läsare, som deltog i advokatundersökningen (läs mer om undersökningen), visade tidskriften Advokaten. Och kom ihåg att ni är alltid varmt välkomna att höra av med tips om stort och smått och ris eller ros!

Tom Knutson
Chefredaktör