Annonser

Månadens advokat Maria Ingelsson

”Rädslan att göra fel och bli stämd är större än viljan att göra rätt”

Maria Ingelsson, tidigare delägare på affärsjuridiska byrån Lindahls, har tagit amerikansk advokatexamen. Skillnaden mellan att vara jurist i USA och Sverige är större än hon trott.

Hur kommer det sig att du flyttade till USA?

– Familjen bodde för några år sedan i Boston och vi har sagt att vi velat återvända till USA. När min man 2015 fick en professur på Stanford University i Kalifornien och jag samtidigt fick möjligheten att börja arbeta som chefsjurist på ett amerikanskt IT-bolag beslöt vi oss för att ta chansen.

Hur är det att arbeta som svensk jurist i Kalifornien?

– Det skiljer sig ganska mycket jämfört med Sverige. Det här är ett samhälle där rädslan att göra fel och bli stämd ofta är större än viljan att göra rätt. Om ett svenskt avtal är fem sidor långt är ett amerikanskt 50 sidor långt. Det är knasigt och medför att det finns väldigt många jurister – och nischjurister. Jag har själv kommit i kontakt med en så kallad dog bite lawyer. Amerikanska jurister har också, efter kraschen 2008, tvingats skärskåda sin affärsmodell och modernisera och effektivisera sitt arbete. De har kommit längre än svenska kring att ge estimat och jobba på fasta priser och de använder mer ny teknik och de möjligheterna det medför än vad många svenska jurister gör.

Förra året tog du amerikansk advokatexamen. Hur kom det sig? 

– Jag arbetar visserligen till 95 procent med svensk juridik eftersom bolaget är helägt av ett svensk bolag, men det visade sig att jag inte fick utöva juridik utan att ha tagit en amerikansk advokatexamen, så kallad bar exam. Advokatsamfundet här har monopol på att ge tillstånd till att praktisera juridik, det gäller såväl domare, bolagsjurister som advokater. Som svensk jurist är grundregeln att du måste plugga vid ett amerikanskt universitet i ett år här för att ens få skriva advokattentan, men som advokat utan etiska anmärkningar hos Sveriges advokatsamfund fick jag gå upp för tentan direkt.

Hur skiljde sig processen jämfört med att ta en svensk advokatexamen?

– Det skiljer sig åt för varje delstat och den kaliforniska är ökänd för att vara svårast av allihop. Det är betydligt tuffare än i Sverige, bara 35 procent av de som gör provet klarar det. Jag examinerades på 13 rättsområden under tre dagar som berörde både federal och delstatlig lag. Jag har alltid haft lätt för att studera, men för att klara provet krävdes att jag pluggade tio timmar varje dag i tio veckor.

Hur var det att återvända till skolbänken?

– Det var nyttigt för mina teoretiska kunskaper. Och det var kul att åter­igen lära mig rättsregler och tillämpa rekvisit på faktiska situationer. Jag hade hunnit komma en bit bort från den teoretiska juridiken på advokatbyrån som företagare i form av del­ägare och affärsrådgivare.

Efter 14 år på svensk advokatbyrå utträdde du ur Advokatsamfundet i samband med flytten 2015. Kommer du att återvända?

– Vi har bestämt oss för att stanna i Kalifornien i åtminstone ett år till. Det är jättekul att arbeta som bolagsjurist och har gett mig mycket lärdomar, men jag saknar att vara advokat och rådgivare i svåra situationer. Att vara advokat är bland det roligaste som finns. Jag kommer definitivt att återgå till advokatrollen.