Månadens advokat Natali Phalén
”Jag tror att vi i Sverige är en aning naiva”
Nr 1 2017 Årgång 83Natali Phalén på Setterwalls advokatbyrå i Stockholm blir ny generalsekreterare för Institutet Mot Mutor (IMM) den 1 april i år. Hon upplever att det finns ett mörkertal och naivitet kring korruptionsbrott i Sverige.
Vad lockar med arbetet som generalsekreterare för IMM?
– Att få arbeta fullt ut med korruptionsfrågor. Sedan är min förhoppning att vi ska kunna fortsätta driva det arbete som min föregångare Helena Sundén har gjort, men också hitta nya sätt att stödja svenska företag i hur de ska handla rätt både i Sverige och utomlands.
Vad har du för erfarenheter från korruptionsområdet?
– Jag har tillsammans med ansvarig partner på Setterwalls, Ulf Djurberg, lett och drivit vår antikorruptionsgrupp. De senaste åren har jag varit involverad i flera stora utredningar för företag och organisationer där det förekommit misstänkar om mutbrott samt löpande hjälpt till med frågor som rör antikorruption, gjort due diligence utifrån antikorruptionsperspektiv och upprättat och utvecklat policys och visselblåsarsystem. Det är ett väldigt intressant och viktigt ämne.
Hur utbrett är korruptionsbrott i Sverige och bland svenska företag?
– Sverige hamnar i princip alltid i toppen i korruptionsindex, som ett av de länder i världen som har minst korruption. Utifrån det perspektivet är korruptionsbrott inte vanligt, men jag tror att det finns ett stort mörkertal framför allt kring företag som verkar utomlands. Sedan handlar det förstås också om hur man definierar korruption och vad man lägger i begreppet. Jag tror att vi i Sverige är en aning naiva kring problem som finns kring bland annat vänskapskorruption.
Vilken nytta tror du att du har av din advokatbakgrund?
– Jag förväntar mig en hel del olikheter mellan mitt kommande arbetet och advokatrollen. Som advokat arbetar jag alltid för en viss uppdragsgivare eller klient och även med att sälja juristtjänster. Som generalsekreterare handlar det i stor utsträckning om att driva en fråga och bidra med kunskap och bilda opinion. Sedan tror jag att jag har stor nytta från advokatrollen, inte minst vad gäller vikten av hög integritet, samt kännedom om vilka problem och frågor som mina klienter möter i ämnet.
Vad kommer du att sakna mest med advokatrollen?
– Jag tycker om advokatrollen och byråvärlden väldigt mycket. Det är svårt att sätta fingret på varför, men jag har trivts med att vara advokat och att lära känna och bygga förtroende hos mina klienter i flera olika frågor. Jag vet att jag kommer att ha färre kolleger runtomkring mig i vardagen, vilket jag nog också kommer att sakna. Det är absolut inte omöjligt att jag återvänder till advokatuppdraget en dag.
Vad har du fått för reaktioner från advokatkolleger om yrkesbytet?
– Bara positiv respons. Många uttrycker att det verkar som ett väldigt spännande uppdrag. Det håller jag helt och hållet med dem om. Det här känns som ett jättespännande steg för mig att ta.